Policie obvinila vedení obce Hnojník

Frýdek-Místek - Kriminalisté ve Frýdku-Místku obvinili téměř kompletní vedení obce Hnojník, a to kvůli veřejné zakázce z loňského roku. V nedávné době si kvůli stejným problémům vyslechli obvinění i radní ve Frýdku Místku.

Čtyři z pěti radních Hnojníku musí na výslech. Mezi nimi je i starosta Miroslav Molin. Policisté vyšetřují zakázku na opravdu vodovodního řadu v obci. Soukromá firma tady stavěla v roce 2012.

Co přesně kriminalisté vyšetřují, policie tají.

„Šetříme veškeré podněty občanů, které se týkají veřejných zakázek. Některé končí i zahájením trestního stíhání vůči konkrétním osobám,“ informoval Vlastimil Starzyk, mluvčí Policie ČR, Frýdek-Místek.

Reportáž Nadi Chattové (zdroj: ČT24)

Jeden z členů rady Hnojníku obviněn nebyl. V době zasedání komise byl totiž na dovolené.

„V České republice jsou veřejné zakázky stále živnou půdou korupce. Naše zkušenosti ukazují, že manipulace při jejich realizací jsou častým jevem. A z analýz vyplývá, že z veřejných zakázek uteče bokem kolem deseti procent z celkově zainvestované částky,“ uvedla Radka Pavlišová, právnička z Transparency International.

„Nic jsme nezatajovali, všechno je ve spisu a myslíme si, že jde o naprosto transparentní záležitost,“ oponoval obviněním hnojnický starosta Miroslav Molin.

Starosta obce teď musí vyřešit další problém. Firma, která opravovala vodovodní řad, už v opravách pokračovat nechce.

Výslechy obviněných radních budou na policii ve Frýdku-Místku pokračovat i zítra.