Abraham chce v Brně nastartovat nevydařenou sezonu

Brno - Karel Abraham se v této sezoně trápí. Třiadvacetiletý jezdec chtěl letos v královské kubatuře MotoGP dát zapomenout na loňský rok, ale zatím se mu to nedaří. Již tři Velké ceny musel ze zdravotních důvodů vynechat, jen pětkrát dojel do cíle a získal zatím jen pět bodů. A fit Abraham není ani před nadcházející domácí Grand Prix v Brně. Minulý týden v Indianapolis totiž havaroval a poranil si rameno. Přesto chce na domácím okruhu jet za každou cenu.

„Pořád to bolí a není to moc příjemné. Hned po návratu (z USA) jsem šel na rehabilitaci, dnes jdu na další. Určitě to ale bude bolet i přes víkend a určitě budu muset dostat nějaká anestetika. Mělo by to ale být lepší než v Indy,“ uvedl Abraham.

Abraham již několikrát zmínil, že závod na Masarykově okruhu příliš v lásce nemá. Hlavně s ohledem na řadu mimosportovních povinností, které zde má. „Ne že by vyloženě zatěžovaly, ale potřebujeme se hodně soustředit, jak nastavit motorku, aby bylo na víkend všechno vypilované. A do toho máme spoustu vedlejších akcí, což trošičku komplikuje situaci, ale tak to v Brně prostě je,“ prohlásil realisticky.

Problémy s ramenem postihly Abrahama poté, co zažehnal předešlé zdravotní potíže. „Bylo to virového původu, měl jsem strašně nízké krvinky. Byl jsem v podstatě úplně mimo, unavený a nedokázal jsem se soustředit. Tyto problémy se během měsíce spravily a už je nemám, ale co to bylo přesně, už nezjišťovali,“ podotkl Abraham.

Čeští jezdci před VC České republiky (zdroj: ČT24)

Během závodní přestávky jej čekají komplexní vyšetření u specialistů. „Jsme domluveni, že musím jít na nějakou pořádnou kontrolu, kde mi imunolog udělá testy, co všechno mi bylo a jak tomu předejít do budoucna. Ty problémy už jsou na zamyšlenou, je to divné,“ přiznal Abraham.

Nezdary a problémy ho sráží i psychicky. „Když má člověk špatnou sezonu a čeká, že se to změní, a ono to není lepší, tak to psychicky nepomůže. Chtěl bych jezdit dobře, ale musím se nad to nějakým způsobem povznést, makat na sobě a snažit se to v každém dalším závodě zlomit,“ neztrácí víru Abraham. „Snažím se dělat všechno, všechno dělají i mechanici a celý tým. Spokojení s tím nejsme a snažíme se, aby se to zlomilo a začali jsme jezdit dobré výsledky.“

Kornfeil chce být v první desítce

V průběžné klasifikaci Moto3 je Jakub Kornfeil třináctý s 38 body. Loni dojel v Brně šestý, předloni sedmý a při prvním startu v šampionátu byl dokonce pátý. Výsledky posledních pěti závodů od začátku června však krotí přílišný optimismus. V Mugellu Kornfeil upadl, v dalším závodě v Katalánsku jej zradila technika. Následovalo 16. místo v Assenu, na Sachsenringu skončil jedenáctý a minulý víkend v Indianapolis obsadil 10. místo.

Jakub Kornfeil
Zdroj: David Neff/isifa/MAFRA/

„Samozřejmě by bylo krásné skončit doma na stupních vítězů. Ale nemyslím si, že je to nyní reálné. Potýkali jsme se s problémy s motocyklem, poslední výsledek už byl slibný,“ poznamenal Kornfeil.

Jeho předností je, že si nepřipouští psychický tlak. „Spousta kluků trpí před domácími fanoušky stresem. Já naopak cítím z tribun fantastickou podporu, která mě žene dopředu. V této atmosféře se mi závodí skvěle. I když právě tuto trať nemám příliš v oblibě,“ řekl Kornfeil. Masarykův okruh mu připadá hodně stereotypní. „Rovinku střídají stejné pravoúhlé zatáčky. Není zde nic zvláštního,“ vysvětlil.