Stavba kanalizace v Orlové stojí

Orlová - Rozbité cesty a všudepřítomný prach, tak stavba kanalizace v Orlové za dvě stě milionů korun trápí už skoro rok místní obyvatele. Stavební firma Subterra, která práce zajišťuje, teď navíc stavbu opustila. Po městě totiž požaduje zaplatit přes šedesát milionů korun za takzvané práce navíc. To ale radnice odmítá a se stavbaři se chce dohodnout.

Jako na bojišti si připadají lidé z Orlové Lazů, když se chtějí dostat do svých rodinných domků. Musí kličkovat mezi výmoly a nedokončenými kanalizačními přípojkami.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Komplikace jsou hlavně kvůli prašnosti, která je tady neúnosná, můžeme uklízet ráno, v poledne i večer,“ komentoval podmínky obyvatel Orlové Jan Lisztwan.

Kromě prachu místním lidem vadí i to, že kvůli nedokončené kanalizaci přichází o své vlastní peníze.

„Já osobně jsem auto rozbila dvakrát,“ komentovala své rozhořčení Iva Smeliková.

Stavbaři z firmy Subterra sice už položili většinu kanalizačního potrubí před měsícem, ale přerušili všechny stavební práce a odvezli dělníky i techniku. Po městu chtějí dalších více než šedesát milionů korun za nové podloží a zpevnění vozovky. Současné podloží by údajně nevydrželo očekávanou zátěž

„Na základě inženýrsko-geologického průzkumu jsme naměřili hodnoty, které neodpovídají na komunikacích hodnotám, které my musíme na základě platné legislativy plnit,“ uvedl Jan Šunka, výrobní náměstek divize 2, Subterra.a.s.

Požadavky stavební firmy ale Orlová odmítá. Oprava silnic je podle města od začátku součástí uzavřené smlouvy.

„Žádné vícepráce platit nebudeme. Porušili bychom legislativu, podle které lze vícepráce proplatit pouze do dvaceti procent z objemu stavby,“ informoval Martin Sliwka, náměstek starosty Orlové.

Město je se stavbaři téměř denně v kontaktu. Připravují plán, jak dál ve stavbě pokračovat. Jasno by mělo být v příštích dnech.