Prázdninové prohlídky opavské architektury lákají nejen Opavany

Opava - Opavská kulturní organizace připravila na léto nejen pro Opavany prohlídky několika historických objektů, které běžně nenavštíví. Tento týden mají poslední šanci navštívit třeba kostel sv. Jana Křtitele. Největší zájem vzbudily prohlídky Švédské kaple, která je jinak nepřístupná. Je to malá stavba u hřbitova, kterou většina obyvatelů města každý den míjí.

Osmibokou Švédskou kapli, jinak taky Kapli svatého Kříže, nechal postavit Přemek I. Opavský v roce 1394 jako zádušní svatyni. Inspirací pro ni byl kostel sv. Karla, založený Karlem IV.

Přídomek „Švédská“, souvisí s dobou třicetileté války, kdy zde krátce probíhaly protestantské bohoslužby, kaple byla ale brzy opět vysvěcena a opět sloužila katolickým bohoslužbám, ovšem přídomek švédská kaple už ji zůstal.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

O Švédskou kapli byl v průběhu prázdnin asi největší zájem. Navštívit ale Opavané mohli i jiná místa. Třeba kostel sv. Václava a přilehlý dominikánský klášter nebo Obecní dům.

V rámci letních prohlídek si lidé mohou naposledy tento pátek prohlédnout i kostel sv. Jana Křtitele.

Za celé prázdniny se dvacet jedna prohlídek zúčastnilo zhruba dvě stě padesát lidí. Od konce září pak opavská kulturní organizace připravila další novinku – komentované procházky městem po zmizelých opavských objektech.