Plastiky od Kolíbala, Malicha a Kintery ozdobí foyer Myronova divadla

Ostrava - Foyer Divadla Jiřího Myrona ozdobí se začátkem nové sezóny tři rozměrné plastiky významných českých sochařů. Galerie výtvarného umění v Ostravě divadlu zapůjčila ze svých nových akvizic sochy Stanislava Kolíbala, Karla Malicha a Krištofa Kintery, pro které teď nemá ve stálé expozici dost místa. Například Kinterův objekt My Light is your Life je více než tři metry vysoký.

Sochy uznávaných českých umělců si mohou dnes poprvé prohlédnout návštěvníci představení New Theatre, které je součástí probíhajícího festivalu soudobé a experimentální hudby Ostravské dny 2013. Představení je složeno z baletu, performance a opery, účinkují členové Národního divadla moravskoslezského, komorní orchestr Ostravská banda a další umělci.

Galerie výtvarného umění v Ostravě zintenzivňuje spolupráci s divadlem mimo jiné v souvislosti s blížícím se sto dvacátým výročím otevření Národního domu, v jehož budově sídlí také scéna Divadla Jiřího Myrona. „Jsme rádi, že můžeme v divadle vystavit tato díla, která jsme v posledních letech získali do našich sbírek už s výhledem na plánovanou přístavbu Domu umění Bílý stín. Stávající prostorové možnosti galerie neumožňují zařadit je do stálé expozice,“ vysvětloval ředitel galerie Jiří Jůza.

Dům umění v Ostravě
Zdroj: ČT24

Mluvčí Domu umění Kateřina Naarová podotkla, že instituce plánují slavnostní vernisáž plastik na září, a to za účasti některého z autorů.