Muzeum Těšínska slaví 65 let

Český Těšín – Šedesát pět let od založení letos slaví Muzeum Těšínska. Muzeum sice patří mezi nejmladší v kraji, sbírková činnost na Těšínsku ale sahá ještě do doby před založením Národního muzea v Praze. Muzejníci přitom už téměř patnáct let sídlí v provizorních prostorách. Na stěhování do původní budovy si ještě počkají.

Region, ve kterém se setkávaly vlivy české, polské, německé a také slovenské. Často složitou historii mapuje od roku 1948 Muzeum Těšínska. Datum vzniku ale klame, první veřejné muzeum v zemích Koruny české vzniklo v roce 1802 v tehdy ještě jednotném Těšíně.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Po bolestivém rozdělení Těšínska v roce 1920 zůstaly sbírky na polské straně. Snahy českých historiků o otevření vlastních výstavních prostor vyšly až po druhé světové válce. Nejcennější součástí sbírek jsou unikátní pušky zvané Těšínky s pažbami vykládanými perletí. „Byl to takový cenný suvenýr, který si od nás vojáci odváželi, zejména ve třicetileté válce,“ uvedla průvodkyně Pavlína Kolodějová.

Velkou část vzácných sbírek přitom muzejníci uchovávají v několika moderních depozitářích. „Máme ještě jeden veliký úkol, a to současné mladé generaci v Orlové, Havířově, Karviné, ve Frýdku vysvětlit a připomenout, že nežije na severní Moravě, ale na Těšínsku,“ uvedl Zbyšek Ondřeka, ředitel Muzea Těšínska.

Největší bolestí těšínských muzejníků jsou nevyřešené vlastnické vztahy k hlavní budově v centru města. Už třináct let tak musí výstavní síň sídlit v náhradních prostorách. Naopak nejatraktivnější součástí Muzea Těšínska je Archeopark v Chotěbuzi na místě původního slovanského hradiště.

Muzejníci z Těšínska teď chtějí areál ještě vylepšit. V příštím roce postaví novou vstupní budovu s výukovým centrem. Archeopark by se nového objektu měl dočkat za dva roky. Stěhování do původní budovy na Hlavní třídě v Českém Těšíně si pak muzeum nadělí nejdříve k sedmdesátinám.