Na Olomoucku narazil vlak do stáda krav, 17 zvířat bylo usmrceno

Olomouc – Osobní vlak jedoucí na trati z Krnova do Olomouce narazil v pátek v noci do stáda krav. Na místě zůstalo 17 usmrcených zvířat. Cestujícím ani strojvedoucímu se nic nestalo. Škoda na vlaku podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala přesáhla 100 tisíc korun. Následky nehody se odstraňovaly do ranních hodin, noční spoje nahradily autobusy.

Nehoda se podle mluvčího inspekce stala po desáté hdině večerní v úseku mezi Dětřichovem nad Bystřicí a Moravským Berounem. „Nehoda se obešla bez zranění. Provoz na trati byl přerušen a obnoven až dnes ve 2.45,“ informoval Drápal. Nyní bude muset zjistit policie, jak se zvířata na trať dostala. „Dá se předpokládat, že to bude asi na vině majitele,“ doplnil Drápal.

Podle krajské policejní mluvčí Marty Vlachové zvířata majiteli utekla. „Krávy utekly z Bruntálska z oploceného pozemku. Zjišťuje se proč utekly," uvedla Vlachová.

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského musely dráhy kvůli nehodě vypravit v noci na trase náhradní autobusové spoje. „Cestující z vlaku byli evakuováni náhradní soupravou do Moravského Berouna. Komunikace poblíž nebyla, kvůli vyšetřování musel vlak zůstat na místě,“ dodal Šťáhlavský.

Na místě zasahovali také hasiči. Podle jejich mluvčího Zdeňka Hošáka uhynulo na místě 17 mladých býků.

Nehody se zvířaty se na tratích stávají. Srážka vlaku se zvířata v tak velkém rozsahu je však výjimečná. Podle Drápala zaznamenává inspekce střety například s ovcemi, krávami ale i s koněm. Podle něj jsou to ročně v celé České republice maximálně desítky případů.