Policisté dopadli vykradače sklepů

Karviná - Karvinští policisté zatkli tři mladíky, kteří během čtyři měsíců vykradli ve městě patnáct sklepů. Kradli vše, na co přišli, od jízdních kol po rybářské potřeby. Policisté teď obyvatele města poučují, jak si své sklepy před podobnými zloději lépe zabezpečit.

Vylomené zámky, ukradená kola a koloběžky, chladící boxy a škoda za téměř sto tisíc korun, to je následek řádění trojice sedmnáctiletých v čele s osmnáctiletým recidivistou. Ta vykrádala sklepy v Karviné od května.

„Počet krádeží spáchanými touto trojicí nemusí být zdaleka konečný. Budeme prověřovat další případy majetkové trestné činnosti,“ uvedla Zlatuše Viačková, mluvčí PČR Karviná.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Jak lépe zabezpečit sklep, aby se z něj nestal snadný terč pro zloděje, teď radí lidem policisté.

To nejjednodušší a zároveň nejlevnější, co může podle policistů udělat každý, je namontovat si pevný zámek a zpevnit zárubně. Naopak nejbezpečnější ale nejdražší je namontovat před dveřmi sklepa mříže a prostor nechat střežit kamerovým systémem. To ale nedělá téměř nikdo.

„Lidem doporučujeme, aby si sklepy zajistili zevnitř, aby pachatel neviděl, co je vevnitř,“ uvedl Jaroslav Kus, preventista PČR Karviná.

Nejdůležitější zásadou je podle policistů zamykat všechny vchodové dveře do domu. Zlodějům se tak snižuje šance se do domu vůbec dostat.