Silnice u Nového Jičína stále nemá majitele

Nový Jičín - Zhruba kilometrový úsek výpadovky z Nového Jičína na Kopřivnici stále nemá majitele. Silnici by chtěl opravit kraj, úředníci ale dosud nepřišli na to, jak ji od neznámého vlastníka do svého majetku převést. Nový Jičín se navíc zdráhá výměnou převzít od kraje jednu z ulic ve městě. Rozhodne se zřejmě až na počátku příštího roku.

Silnice, která nikomu nepatří, má díry v asfaltu. Dokud tady výmoly nebyly, bezprizorní silnice nikoho příliš netrápila. A to i přesto, že po ní jezdí tisíce aut mezi Novým Jičínem a Kopřivnicí.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Záplaty až dosud prováděly novojičínské technické služby. Největší díry ale leží na katastru Rybí. Opravovat cizí majetek za desítky tisíc ale radnice Nového Jičína dál nechce a Rybí na to nemá nejen peníze, ale i dostatek ochoty. Problému se chce co nejrychleji zbavit.

„My s tím neuděláme nic, protože naše cesta to není. Bohužel pouze vede přes náš katastr,“ uvedla starostka Rybí Marie Janečková.

Moravskoslezský kraj by úsek opravovat chtěl, ale výměnou za jiné krajské silnice, které by si obce převzaly. V Rybí ale taková cesta není. Na směnu tak předběžně kývl Nový Jičín. Ze tří nabízených ulic ale jednu, a to ulici Bezručovu, převzít nechce.

„Je to napojení na Frenštát, takže si myslíme, že je to páteřní silnice a v případě oprav se bavíme o statisícových sumách,“ informoval Jaroslav Dvořák, starosta Nového Jičína.

„Zvažujeme, jaké jsou možnosti, případně co ještě nabídnout dále, ale já myslím, že se domluvíme,“ komentoval situaci Daniel Havlík, náměstek hejtmana MS kraje.

Jenže aby mohla směna proběhnout, musí Nový Jičín silnici od někoho převzít, a protože není známý majitel, úřady stále neví, jak to udělat.

Motoristé tak budou muset minimálně do počátku příštího roku dál kličkovat mezi výmoly. Převody silnic totiž musí schválit zastupitelstva jak kraje, tak obcí. Kraj by poté chtěl silnici opravit.