OKD chce snížit personální náklady o 20 procent. Kolektivní vyjednání teprve začne

Ostrava – Vedení těžební společnosti OKD předložilo odborářům návrh kolektivní smlouvy pro roky 2014 až 2018. Firma chce především prosadit snížení personálních nákladů o dvacet procent. Počítá mimo jiné s omezením odměn a benefitů. Vlastníci chtějí, aby výdělky odrážely hospodářské výsledky firmy. Společnost NWR, která je majitelem OKD, ohlásila v pololetí ztrátu deset miliard korun. Odboráři jsou odhodláni za příjmy zaměstnanců bojovat. Chystají také demonstraci Za zachování pracovních míst a slušnou mzdu.

Odboráři se s návrhem seznámí a prodiskutují obsah. S vedením firmy se znovu sejdou příští týden na Dole Darkov, kam teď společnost stěhuje z úsporných důvodů své ředitelství.

Pytlík: Vyjednávání teprve začne

„Dneska to ani nebylo vyjednávání. Zaměstnavatel nás seznámil se situací ve společnosti NWR a OKD. Pak nám řekl v hrubých rysech návrh kolektivní smlouvy a předal kompletní návrh, který má asi sedmdesát stran,“ řekl šéf Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

Síbrt: Výdělky zaměstnanců by měly být závislé na hospodářských výsledcích společnosti

Mluvčí OKD Marek Síbrt informoval, že firma navrhla zástupcům odborů zcela nový model odměňování. Návrh počítá se zachováním mzdových tarifů u dělnických profesí a s omezením mimořádných složek příjmu jako jsou třinácté a čtrnácté platy, prémie a také benefity, například příspěvky na penzijní připojištění a na životní pojištění. „Výdělky zaměstnanců by měly být závislé na hospodářských výsledcích společnosti. A ta je teď ve ztrátě kvůli krizi na trhu s uhlím,“ zdůvodnil úsporná opatření mluvčí těžařů Marek Síbrt.

Řekl, že dvacetiprocentní snížení personálních nákladů je v současnosti hlavním cílem společnosti. Podle jejího vedení má OKD do budoucna zajistit stabilitu. Vysvětlil, že se snižováním personálním nákladů souvisí i snižování počtu zaměstnanců dodavatelských firem, které vlastník dolů ohlásil v červnu.

Fabián: Větší škrty chystáme u dadavatelských firem

„Personální náklady na vlastní zaměstnance tvoří necelých čtyřicet procent všech našich nákladů. Dalších jedenáct procent vydáváme na dodavatelské firmy, u kterých chystáme ještě výraznější škrty. Jejich počet chceme postupně snížit ze čtyř a půl tisíce na dva a půl tisíce,“ řekl generální ředitel OKD Ján Fabián.

Síbrt: Managementu klesnou přímy o 30 až 50 procent

Výraznější než navrhované úspory v platech horníků je podle mluvčího OKD snižování nákladů na mzdy managementu. Síbrt uvedl, že jim meziročně klesnou příjmy o třicet až padesát procent. Další peníze chce společnost ušetřit na úřednících. Ti mají platy o deset procent nižší už od června a také jich dvě stě padesát muselo odejít.

Kolektivní smlouva je pro zaměstnance OKD zvláště v této době, kdy hrozí další propouštění a rušení provozů jako je Důl Paskov ve Staříči, velmi důležitá. Obávají se mimo jiné o podmínky, za kterých odejdou v případě propouštění. To, že nechtějí přijít o práci a výdělky, hodlají dát najevo 17. září protestní demonstrací a pochodem Ostravou.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)