Obec Boršice zve na košt vína i do muzea válečného letce

Boršice (Uherskohradišťsko) - Na úpatí Chřibů leží malebná obec Boršice s více než 2 220 obyvateli. Mají tu fungující folklórní soubor Pentla a každou třetí neděli v říjnu se těší na tradiční Slovácké hody s právem. Místní se pyšní svou láskou k vínu, která vyvrcholí pravidelným Koštem vína, v němž se představuje až tisíc vzorků.

Dominantou obce je kostel sv. Václava. Boršice však mají i malé muzeum. Na objednávku je tu k prohlídce Muzeum plukovníka letectva Stanislava Mikuly. Tento slavný rodák z Boršic odešel na začátku druhé světové války do Polska, kde bojoval s Němci. Účastnil se také vojenských operací v Sýrii a Libanonu. Známý je především pro svoji účast v bitvě u Tobruku v severní Africe.

Přes Afriku a Severní Ameriku se dostal až na Bahamy, kde prošel speciálním protiponorkovým výcvikem. Následně odešel k Britskému královskému letectvu (RAF), kde sloužil jako letec 311. perutě. Po konci války se vrátil domů, kde byl však po únorovém převratu nucen pracovat jen v dělnických profesích. Později našel práci jako letecký technik. Jeho příběh je součástí projektu Paměť národa.

Poslanci si spletli obce, dotaci poslali do jiných Boršic

Osmadvacet kilometrů od Boršic leží také Boršice u Blatnice. Právě kvůli shodě jmen poslanci poslali v minulosti přidělené dotace na opravu obecního úřadu do nesprávné obce. Chybu se napravit nepodařilo, ale obě obce již zakopaly válečnou sekeru.

Tři minuty z Boršic (zdroj: ČT24)