Letos v létě přibylo úrazů po skoku do vody – za všemi stál alkohol

Brno – Mnohem více pacientů, úrazů i operací hlásí na konci léta bohunická nemocnice. Zatímco v průměru doktoři provedou na sto sedmdesát akutních operací měsíčně, v létě se jejich počet výrazně zvýšil. Jen červenci museli operovat 332 akutních případů. Za čtvrtinou všech úrazů přitom stojí alkohol.

Tradičně nejvíc úrazů pocházelo z dopravních nehod, letošní horké počasí ale ovlivnilo i další úrazy. Lidé totiž trávili více času doma, věnovali se opravám domů i chat. Výrazněji proto letos přibylo řezných zranění kvůli pilám a sekačkám, lidé více padali ze stromů při sběru ovoce. Jako každé léto také lékaři řešili zranění způsobená zemědělskými stroji nebo sportovní úrazy.

Kvůli suchu byly nižní vodní hladiny, přibylo proto i zranění krčních páteří. „Letos jsme zaznamenali hodně úrazů po skoku do vody. Bylo jich 10 za celé prázdniny, loni dva. Na všech se letos podílel alkohol. Skokani si poraní krční páteř a krční míchu a ztratí tak hybnost horních i dolních končetin,“ řekl vedoucí lékař spinální jednotky ve Fakultní nemocnici Brno Vladimír Mužík. Všichni zranění také byli muži – kvůli rizikovým sportům i profesím jim totiž hrozí větší nebezpečí než ženám.

Hlavní viník: alkohol a neopatrnost

Přibylo také úrazů nezkušených řidičů skútrů. Srazili se i dva cyklisté – ani jeden přitom neměl helmu. V létě jsou totiž lidé podle lékařů více lehkovážní. „Kdyby lidé dodržovali povolenou rychlost, používali při práci ochranné pomůcky, nepáchali trestnou činnost a nejednali nerozvážně pod vlivem alkoholu, mohlo by být úrazů mnohem méně. Prostředky vynaložené na jednoho zraněného přitom nejsou zanedbatelné,“ řekl přednosta kliniky úrazové chirurgie ve Fakultní nemocnici Brno Michal Mašek. Péče o vážně zraněného člověka přitom vychází na čtvrt milionu, u komplikovaných případů může částka přerůst i jeden milion korun.

Příběh Lukáše očima pacienta a lékaře (zdroj: ČT24)

Někdy svou roli sehraje i nešťastná náhoda, jako v případě  čtyřiadvacetiletého Lukáše. V restauraci vyšel na balkon a opřel se o zábradlí. To se prolomilo a on spadl z pětimetrové výšky na beton. Chtěl přitom jen zavolat na maminku. Když se probral v nemocnici, nemohl hýbat nohama. „Pamatuju si jenom křupnutí a pak už nic, jen tu bolest. Neměl jsem ani čeho litovat. Stalo se,“ řekl pacient.

„Lukáš utrpěl poranění hrudní páteře, dvanáctého obratle a míchy. Pád mu poranil obratlové tělo, kostěné úlomky pak tlačily proti míše. Útlak a pohmoždění mu způsobily nehybnost dolních končetin. Jeho stav se zlepšuje, ale prognóza není vůbec jasná. Už má za sebou dvě operace,“ uvedl Mužík.

Lukáše teď čeká řada rehabilitací. Po nich budou lékaři vědět více. Normální život mu ale zatím slíbit nemohou.

Vždy je důležité, aby lékaři pacienta nejpozději do hodiny ošetřili. Letos v létě se o sto procent zvýšil počet úrazů, které museli lékaři řešit operací. Letní úrazy jsou totiž závažnější. Lékaři ale přiznávají, že v poslední době panuje trend víc operovat. Například zlomeniny častěji řeší právě operací, než sádrováním. Léčba se tak zkrátí o polovinu. Loňské léto co do počtu úrazů patřilo k nejhorším, letošní je ale překonalo.