Horská služba měla v Beskydech napilno, zasahovala u čtyř případů najednou

Ostrava – Pernou sobotu mají za sebou záchranáři Horské služby Beskydy. Během krátké doby museli vyjíždět ke čtyřem lidem, kteří v horách potřebovali pomoc.

Nejprve horští záchranáři pomáhali ženě, která se zranila, když na koloběžce sjížděla z Pusteven. „Žena při sjezdu z prudkého kopce upadla a pádem si způsobila tržné rány v obličeji. Jakmile jsme se k ní dostali, ošetřili jsme ji a předali posádce sanitního vozu rychlé zdravotnické služby z Frenštátu pod Radhoštěm,“ dodává dispečer Marcel Svoboda.

Ve Frenštátu probíhá Beskydská sedmička
Zdroj: ČT24

Bezprostředně poté museli záchranáři pomáhat jednomu z účastníků závodu Beskydská sedmička, který zkolaboval a musel pro něj letět vrtulník záchranné služby. „V tutéž dobu se dostal v prostoru Kněhyňského sedla do problémů další turista. Během túry ucítil silnou bolest v kolenou a kvůli ní nemohl dál pokračovat v cestě,“ upřesňuje náčelník horské služby Radim Pavlica. Když členové horské služby zasahovali u těchto tří událostí, požádali je o další spolupráci hasiči. Z Frýdlantu nad Ostravicí proto vyjel další záchranář, který pomáhal při vyprošťování paraglidisty, který uvízl na stromě.

Beskydy
Zdroj: Pavel Kosek/ISIFA

„Návštěvníci našich hor se zřejmě domnívají, že Beskydy jsou mírné pohoří a nemůže se jim nic stát. Jak je ale vidět ze sobotního počtu zásahů, i v létě může dojít k závažným událostem a k ohrožení života,“ komentuje zásahy Radim Pavlica. Lidé by v podle něj měli být v každých horách obezřetní a zbytečně neriskovat své zdraví.