Kandidátka ČSSD míří znovu před soud

Olomouc - Právník Pavel Němec znovu před soudem napadne kandidátku sociální demokracie v Olomouckém kraji. Se stranou se nedohodl a podá i žalobu. ČSSD pochybení odmítá.

Obvodní soud pro Prahu 1 už minulý týden o kandidátkách jednal. Tehdy zamítl návrh na předběžné opatření, které by zmrazilo jejich podání. Němec poté avizoval, že pokud se s vedením ČSSD nedohodne, návrh podle výtek soudu upraví a podá jej znovu s řádnou žalobou.

Na složení kandidátní listiny si stěžovalo šest sociálních demokratů z Mohelnicka. Kandidátka byla podle nich sestavena úzkým okruhem straníků a rozhodnuto bylo „za zavřenými dveřmi na sekretariátech“. Krajská organizace navíc podle Němce jako jediná v zemi schválila speciální kritéria pro zařazení kandidáta na listinu, která ale nerespektovala. Kandidáti byli bodováni například podle známosti na veřejnosti nebo podle publikační činnosti. „Soudu doložíme dokumentaci ke kritériím. Došlo k diskriminaci nečlenů i ostatních členů,“ uvedl minulý týden.

Podle hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila (ČSSD) jde o Němcovu osobní mstu: „Pan Němec bude útočit tak dlouho, dokud bude živ. Chce se mstít za to, že byl zbaven členství v ČSSD.“  Němec byl podle Rozbořila asi před rokem vyloučen z ČSSD, protože nedodržoval usnesení strany a zvyklosti demokratické organizace. „Vzhledem k jeho minulosti se dalo na sto procent očekávat, že něco takového přijde,“ dodal.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)