V Třeštici na Jihlavsku mají sochu legendární „vejtřasky“

V sobotu 7. září 2013 v obci Třeštice na Jihlavsku slavnostně odhalili sochu legendárního automobilu Praga V3S, neboli „vejtřasky“. Toto dílo vzniklo v rámci projektu  24 soch Regionu Renesance. Při výběru tématu sochy zvítězili místní hasiči s nápadem postavit si jako vzor vejtřasku. Místní sbor vlastní tyto nesmrtelné stroje čtyři a všechny pojízdné. Cisterna CAS 16 a DA 12 jsou zařazeny do zásahového plánu, jedna bez nástavby slouží pro výcvik mladých „hasičských“ řidičů.

Sochu vyrobil truhlář a místostarosta obce Radim Poledna z modřínového, dubového a smrkového dřeva pocházejícího z okolních lesů.  Na výrobě bylo odpracováno přes 300 hodin.

Při příležitosti odhalení sochy proběhla malá přehlídka vozů PRAGA v různém provedení nástavby a strojů, které mají svoji část z legendárního automobilu – podvozek, nápravy, motor apod. S cvičným vozidlem se zájemci mohli sami svézt na přilehlém poli za humny. Zájem byl veliký, však taková příležitost není každý den.

Slavnostního odhalení se zúčastnila mimo jiné celá obec, která dovršila 150ti obyvatel. Největší radost měly děti, však pro ně je toto ojedinělé dílo určeno. Bylo zajištěno posezení i občerstvení při poslechu hudby, no prostě krásné odpoledne za přispění nádherného počasí.

Odhalení sochy Pragy V3S
Zdroj: ČT24/Luboš Král

Text a foto: Luboš Král