Projeví se miliardy investované do ekologie?

Moravskoslezský kraj - Průmyslové podniky za poslední roky investovaly miliardy korun do ekologičtější výroby. Snížit množství emisí mají možnost i lidé ve svých domácnostech, a to díky dotacím na nový kotel. Jejich prostřednictvím už kraj spolu s ministerstvem životního prostředí rozdal sto šedesát milionů korun.

Smogová poklička je v létě spíše neobvyklá, ale ne nemožná. V zimních měsících je tento stav nevyhnutelný. Průmyslové podniky proto musí snižovat množství emisí, které do ovzduší vypouští. ArcelorMitall letos začne s odsiřováním koksovny a energetiky.

„V rámci odsíření teplárny došlo také k modernizaci filtru, který odstraňuje prach z provozu,“ uvedl Tomáš Mosler, specialista ochrany životního prostředí, ArcelorMittal Ostrava.

„V loňském roce jsme dosáhli historicky nejnižší hodnoty emisí prachu v huti vůbec. Bylo to 584 tuny, což je sedmdesáti procentní snížení proti stavu před deseti lety,“ informovala Barbora černá Dvořáková, mluvčí ArcelorMittal Ostrava.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Celkem dvanáct investic do snížení prašnosti za více než dvanáct a půl miliard korun rozjíždějí Třinecké železárny. První znatelné výsledky na stavu ovzduší by mohly být už letos v zimě.

Železárny by tak chtěly postupně snížit objem vypouštěných prachových částic snížit o třetinu. Stejně jako průmyslové podniky můžou emise omezit i domácnosti. Lokální topeniště jsou totiž podle kraje v některých obcích mimo průmyslová centra hlavním zdrojem znečištění ovzduší. Lidé tak mají už čtvrtou možnost zažádat si o dotace na nový kotel. Kraj dostal zatím přes šest set čtyřicet žádostí.

Limity polétavého prachu se častěji překračují od podzimu až do jara. Nejhůře se dýchá na Karvinsku a Ostravsku.

V loňském roce se smog objevil už v říjnu. Kdy se města zahalí do prachu letos, nikdo nedokáže odhadnout. Stejně tak se ani neví, jak moc pomůžou ekologičtější kotle nebo investice průmyslových podniků.