Práce nám neubylo, právě naopak, říká šéfka sportovní redakce

Ostrava - Z regionálního zpravodajství Události v regionech zmizely od září sportovní reportáže. Kam se poděly malé sporty? A nemá teď redakce sportu málo práce? „To si někteří lidé myslí. Ve skutečnosti teď máme práce více než dříve,“ říká Markéta Grossmannová, pověřená šéfredaktorka ostravské sportovní redakce.

Není vám líto, že v Událostech v regionech už není sport?

Je nám to líto. Měli jsme tam tři příspěvky denně, mohli jsme informovat lidi o nejrůznějších sportovních událostech. Bylo to jediné sportovní zpravodajství z regionu, které šlo na ČT1, krátce také na ČT24.

Kam se poděl regionální sport?

Regionální sport v současné době natáčíme pro magazín Sport v regionech, který běží na ČT sport každý čtvrtek odpoledne. Střídáme se s Prahou a Brnem, takže tento pořad naplňujeme jednou za tři týdny. Dramaturgem je Rostislav Šumbera, který vybírá témata. Dáváme tam pět či šest reportáží v délce tři až čtyři minuty. Dostanou se tam i věci, pro které není prostor v běžném vysílání na ČT sport - třeba žákovské turnaje, badminton, krasojízda, ploutvové plavání a jiné. Dan Šumbera teď například točil mistrovství republiky ve wakeboardingu.

Jak teď funguje vysílání na kanálu ČT sport?

Tento kanál běží sedmým rokem. Od 1. září 2013 jsou tam pravidelně, a to třikrát denně po pětadvaceti minutách, Sportovní zprávy, které dříve nebyly. Dramaturg Rostislav Hellemann připravuje vždy týden dopředu plán nejzajímavějších událostí z regionu v následujícím týdnu a ČT sport je nabídneme. Editoři zpráv si pak řeknou, co chtějí natočit. Jde hlavně o ligová a extraligová utkání, ale většinou chtějí skoro všechno.

Spoustu dalších věcí točíme pro magazíny, které také běží na ČT sport, třeba Timeout, Basketmánie, Dohráno, Bully a jiné. Do magazínů jsme přispívali už před zrušením sportu v Událostech v regionech. A často jsme právě reportáže pro magazíny využívali do regionálního zpravodajství. Takže jsme netočili primárně pro Události v regionech.

Z toho plyne, že vám práce neubylo.

Naopak jí přibylo. Magazíny jedou dál, navíc se denně připravuje třikrát pětadvacet minut sportovního zpravodajství pro ČT sport. To samozřejmě neplníme jenom my, jsou tam sportovní události z celé republiky i ze zahraničí. Místní kluby, které hrají na vysoké úrovni, se ale prostřednictvím Sportovních zpráv dostávají do celostátního vysílání častěji než dříve, byť ČT1, na které se vysílají Události v regionech, sleduje asi více lidí než specializovaný kanál.

Jaké jsou vysílací časy zpráv na ČT sport?

I ty jsou pro nás příznivější. Události v regionech začínají v šest večer. Pro nás to bylo příliš brzo. Vzhledem k tomu, že sportovní utkání začínají často v pět odpoledne, do vysílání se dostávaly s denním zpožděním. Sportovní zprávy na ČT sport se vysílají ve 12:25, v 16:25 a ve 23:25. Do nočních zpráv stihneme bez problémů připravit reportáže z atraktivních utkání a můžou se téhož dne odvysílat v premiéře.

Věřím, že pro opravdu významné sportovní události, které se v regionu odehrávají, se v regionálním zpravodajském pořadu najde prostor i teď. Mám na mysli třeba Zlatou tretru. Letos na konci roku nás také čeká mistrovství světa ve florbalu žen, které by mohlo být zajímavé i pro zpravodajce.

Jaké delší formáty v Ostravě vyrábíte?

Vysíláme ročně asi padesát přenosů ze sportovních utkání na nejvyšší úrovni, které se konají v našem regionu. Dále vyrábíme záznamy z menších sportů, nabízíme ročně asi třicet třicetiminutovek a po dohodě s vysíláním ČT sport pak točíme. Snažíme se vytvořit jeden nadčasový dokument ročně. Aktuálně režisér a redaktor Dan Šumbera postoupil s filmem Sám ve vlnách, což je dokument o nejlepším českém sólovém jachtaři Milanu Koláčkovi, na Sportfilm festival v Milánu. Předtím tam získal cenu i náš dokument V divokých vodách Colorada režiséra Marka Hýži.

Jak jste se dostala ke sportu?

Byla to náhoda. V televizi, kde jsem od roku 2000, jsem zpočátku pracovala v tvůrčí skupině Dohnal - Jarolím, podílela jsem se na produkci zábavných pořadů. Sport tehdy v Ostravě dělali jen asi dva lidé. Když hledali produkčního na půl úvazku, dostala jsem nabídku a vzala ji, přitom jsem zůstala i v zábavě. V souvislosti s rozjezdem specializovaného sportovního kanálu vznikla roku 2006 v Ostravě samostatná Redakce sportu. Od té doby se věnuji sportu na plný úvozek.

Baví vás to? Nechybí vám zábava?

Zpočátku jsem se toho obávala, ale nechybí. Jsem ze sportu nadšená. Maximálně mi vyhovuje, že zpracování musí být rychlé a pohotové - akce se natočí, rychle postříhá a hned odvysílá. Je to adrenalin. Takže pro mne je to ideální práce.

Jaký sport máte nejraději?

Jsem fanouškem atletiky a fotbalu.