Malý dluh může znamenat tisíce korun poplatků navíc

Moravskoslezský kraj - Za malý dluh lidé stále platí tisíce korun. Novela zákona sice snížila odměny právníkům, inkasní firmy si ale dál účtují vysoké poplatky. Změnu už chystá Asociace inkasních agentur. Mezi hlavními body připravované novely jsou právě poplatky za vymáhání. Jejich výše by měla být jasně daná.

Než se stačil domluvit s rodiči, kdo bude platit za internet, dlužil přes dva tisíce tři sta korun. Zaplatil po pěti měsících.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Před měsícem dostal Denis Šenkýř další upomínku. Tentokrát od inkasní agentury DC Group, která převzala dluh za internet.

„Byli jsme velice překvapeni, protože po nás chtěli částku ve výši nula korun, za což si účtovali čtyři sta dvacet čtyři korun jako svůj poplatek,“ uvedla Veronika Šenkýřová.

„Do částky čtyři sta dvacet čtyři korun je třeba mimo realizované úkony započítat i samotné převzetí věci, zpracování případu v interním informačním systému a náklady na mzdu zaměstnance,“ vyjádřila se k pohledávce společnost DC Group.

Inkasní agentura v písemném vyjádření pro Českou televizi uvedla, že upomínky poslala dvě a nikoliv jen jednu, jak tvrdí Šenkýřovi.

„K mimosoudnímu řešení pohledávky naše společnost realizovala následující kroky: zaslání dvou poštovních mimosoudních upomínek, opakovaná telefonická komunikace s osobou stěžovatelky a oboustranná e-mailová komunikace s osobou stěžovatelky,“ informovala společnost DC Group.

V Česku zatím neexistuje zákon, který by inkasní agentury reguloval. To by se ale mohlo brzy změnit. Normu už chystá Asociace inkasních agentur.

„Jde nám o to, aby zejména poplatky za vymáhání dluhů měli svůj strop, abychom tak udělali přítrž těm agenturám, které se chovají k dlužníkům neférově,“ informoval Vladimír Gazárek, prezident Asociace inkasních agentur.

Kdy začne novela platit, zatím není jasné. Do té doby může inkasní agenturu provozovat kdokoliv a poplatky účtovat jaké se mu zamane. V Česku je zatím přes dvě stě agentur.