Jednotky aktivní zálohy cvičily v Albrechticích v rámci standardní přípravy

Albrechtice - Desítky vojáků se samopaly, vojenská auta a vrtulník, tak to včera vypadalo u elektrorozvodny v Albrechticích na Karvinsku. Nejednalo se ale o žádný ostrý zásah, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jednotky aktivní zálohy krajského vojenského velitelství v Ostravě cvičily mimo vojenský prostor.

Scénář je následující. Vojenská hlídka přijíždí k albrechtické elektrorozvodně na střídání směn. Kolonu ale přepadnou nepřátelé a zaútočí střelbou.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Po nástřelu na místě zůstal jeden zraněný voják. Přilétl pro něj vrtulník

Kdyby někdo zpovzdálí sledoval tuto akci, pravděpodobně by trnul hrůzou. Jednotky aktivní zálohy nacvičovali střežení objektu v krizové situaci. Podobné cvičení už mají za sebou podruhé.

„V rámci standardní přípravy vojáků v aktivní záloze jde o pokračování jak přípravy na střežení, tzn. zajištění prostoru, vybudování opěrných bodů a plnění úkolů strážní služby, tak o řešení krizových situací,“ uvedl Jaroslav Hrabec, ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava.

Právě střežení objektů důležitých pro obranu státu je hlavním úkolem vojáků v aktivní záloze. Třídenní cvičení zakončili dnes ve vojenském prostoru Libavá.