Archeologové objevili kostru velkomoravského bojovníka

Břeclavsko - Skupina archeologů z Masarykovy univerzity objevila mezi Břeclaví a Lanžhotem kostru bojovníka z 9. století. Hrob movitého válečníka leží asi kilometr od známého naleziště Pohansko, které je považováno za centrum Velkomoravské říše. Kromě kosterních pozůstatků našli archeologové také dvousečný meč, dva nožíky a u pasu i náušnice, které považují za dar pro jeho ženu.

Právě meč je pro archeology znakem, že šlo o významného bojovníka, ačkoliv Pohansko obývali především zemědělci a pastevci dobytka, kteří zásobovali nedaleké hradiště. Přestože šlo o majetného muže, žil už za hranicemi osídlené části a přebýval v malé zemnici. „Ukazuje to na přítomnost elit v zázemí hradiska,“ vysvětlil význam objevu vedoucí výzkumu Jiří Macháček. Cenné nálezy z hrobu válečníka nechají výzkumníci vyčistit v laboratoři. Tam se také pokusí zjistit, jak dotyčný zemřel. Zatím je pouze jisté, že měl zlomenou stehenní kost.

Podle Macháčka je nález výjimečný především díky meči, který byl v této lokalitě objeven naposledy před čtyřiceti lety. V minulých třinácti letech se navíc podařilo najít jen dva podobné meče z éry Velké Moravy. Archeologické naleziště, kde ještě před dvěma týdny rostla kukuřice, si odborníci vyhlédli díky leteckým snímkům.