Ruční papírny v Losinách chtějí spolu s Památníkem papíru v Polsku na seznam kulturního dědictví UNESCO

Velké Losiny - Ruční papírna ve Velkých Losinách nepřestává bojovat o zápis na seznam kulturního dědictví UNESCO. Aby měla větší šanci, chce se spojit s Památníkem papíru z Polska. O technické památky je totiž větší zájem. Potvrzuje to i letošní vysoká návštěvnost papírny.

Jediná středověká manufaktura ve střední Evropě s tradicí čtyř století, to je devíza, kterou může papírna ve Velkých Losinách vložit do společné žádosti o zápis na seznam UNESCO, kterou chystá s polskou stranou.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Protože památky mají vždy jen jeden pokus o zápis na světový top list, obě instituce projekt pečlivě připravují. Potenciál papírna podle ředitele má. Třeba nejstarší stroj dodnes v provozu běžně funguje.

První archy ale vyrobili Losinští už na konci 16. století a od té doby se kolos nezastavil. I výrobní proces zůstal stejný. Podle odborníků je to velké plus. Na seznamu UNESCO totiž chybí technické památky.

Celá manufaktura začíná drcením bavlny s příměsí lnu.

Největší formát, co papírna produkuje, se blíží velikosti A1. Každodenní práce u síta na nabírání papírové drti je tak pořádná dřina.

„Udělá se takových dvě stě padesát kusů, je s tím daleko větší práce a je to náročné,“ uvedla jedna ze zaměstnankyň papírny.

Velké Losiny tak ročně vyprodukují jen deset tun ručně dělaného papíru. Stroje by stejné množství vyráběly pouhých pět hodin.

To, že se jedná o ruční práci v pravém slova smyslu, potvrzuje, že v manufaktuře projde jeden list papíru dvaceti pěti až třiceti rukama.

Archy papírníci dodávají jak státním institucím, magistrátům, ale třeba i rekvizitářům historických filmů. Největším odběratelem jsou vysoké školy.

Listy mohou mít nejrůznější barvu, formát i texturu. Na ruční papír se dá psát čímkoliv, ale nejlépe inkoustovým perem.

Do ruční papírny se ročně přijde podívat kolem sedmdesáti tisíc lidí. Je tak nejnavštěvovanější technickou památkou v regionu.