Firmy žádají další snížení poplatku za obnovitelné zdroje energií

Moravskoslezský kraj - Firmy v Moravskoslezském kraji, které bojují s krizí, přivítaly dnešní rozhodnutí Senátu o snížení poplatků za obnovitelné zdroje energií. Ty ze zákona platí výrobcům elektřiny např. ze solárních panelů nebo větrných elektráren. Nově schválená částka 495 korun za megawatt hodinu, je ale podle nich stále neúnosná a chtěly by ji srazit na třetinu.

Až šest set milionů, tolik ročně zaplatí ostravský hutní podnik ArcelorMittal na poplatních za obnovitelné zdroje energií. Firma musí zvedat ceny svých výrobků a to snižuje její konkurenceschopnost.

„Je to tak i přesto, že máme vlastní zdroje energie. Za ty peníze bychom zajistili odprášení jednoho závodu,“ informovala Barbora Černá-Dvořáková, mluvčí ArcelorMittal.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Podobně vysoké částky vydají za obnovitelné zdroje i další velké průmyslové podniky v Moravskoslezském kraji. Dohromady vydají částku okolo pěti miliard korun.

Poplatky za obnovitelné zdroje energie nedělají problémy jen velkým firmám, ale i malým a středním podnikatelům. V jednom z minipivovarů by za ušetřené peníze mohli ke stávajícím dvaceti pěti zaměstnancům přijmout ještě dalšího.

Menší poplatky za obnovitelné zdroje jsou podle zástupců firem v Moravskoslezském kraji jedním z řešení krize průmyslu. Do teď podniky platily 583 korun za kilowatt hodinu, po dnešním rozhodnutí Senátu 495 korun. A volají po dalším snížení. To ale podle ministerstva průmyslu není možné.

„Ta částka, která byla schválena je opravdu minimum, které si teď můžeme dovolit,“ uvedl Pavel Gebauer, ředitel sekce energetiky ministerstva průmyslu.

Pro firmy by bylo nejvýhodnější, kdyby byly od poplatků osvobozeny úplně. Jde ale o tak vysoké částky, které by stát ze svého rozpočtu nahradit nedokázal.