Šumperk připravuje stavbu parkovacího domu na sídlišti

Šumperk - Šumperská radnice připravuje stavbu prvního parkovacího domu ve městě. Nebude stát v blízkosti centra, ale na sídlišti. Podle starosty Zdeňka Brože by měl vyřešit palčivý problém s nedostatkem míst v panelové zástavbě.

Patrový parkovací dům s kapacitou kolem stovky parkovacích míst vyroste v ulici Finská. Je zvláštní tím, že nebude v centru města, jak se dnes podobné domy staví, ale v sídlišti. Jde o velké sídliště, kde je nedostatek parkovacích míst. Není tam žádný další prostor k parkování na volných plochách. Přistoupili jsme proto k tomuto řešení," řekl starosta. Podle něj stavba přijde na desítky milionů korun.

Město se podle starosty už pustilo do příprav přístupových komunikací k parkovacímu domu, v příštím roce chce vybudovat základní část. Město chce využít i tamního terénu. Do prvního patra budou moci řidiči najet z horní cesty, do spodní části bude nájezd ze spodní cesty.

Radnice by tak chtěla vyřešit palčivý problém, kde nechat auto u domu. Pomůže to i ostatním lidem, v místě se totiž nacházejí i obchody a ordinace lékařů. „Na sídlišti máme i obrovský problém, v zimě tam nejde odklízet sníh, není možná manipulace s technikou. Problém by se tak vyřešil,“ doplnil starosta. Dodal, že parkování bude pro lidi zdarma, město uvažuje i o možnosti zakoupení stálého místa.

V Šumperku to neměl být jediný parkovací dům, kterého se obyvatelé a návštěvníci měli dočkat. Další dům, tentokrát v centru, chtěla postavit soukromá firma. Z plánů však zatím sešlo. „Šlo o soukromou iniciativu, dům měl vyrůst u náměstí Republiky. Firma nám nyní napsala, že od záměru ustupuje. Zkomplikovalo se to finančně, potřeba byla úprava vodního toku i křižovatky,“ řekl ČTK místostarosta Marek Zapletal.

Problém s parkovacími místy řeší i ostatní radnice. Například Olomouc trápí hlavně u navštěvované zoologické zahrady. Město tam chystalo projekt stavby parkovacího domu a nové plochy k odstavení vozidel, které měly pojmout zhruba 490 aut. Několik let plánovanou investiční akci však muselo město letos v únoru odložit. Radnici se nepodařilo získat všechny potřebné pozemky.