Archeologové zkoumají dno vypuštěné přehrady

Mohelno – Zajímavé objevy učinili archeologové na dně vypuštěné Mohelenské přehrady na Třebíčsku. V bahně tu objevili pozůstatky paleolitického osídlení včetně zbytků pravěkých zbraní nebo sobích zubů. Podle odborníků jde o nejstarší doložené osídlení Vysočiny. Čas k výzkumu však mají archeologové omezený, už dnes se totiž přehrada začne zase napouštět.

Dočasným rájem archeologů se v těchto dnech stalo dno vypuštěné vodní nádrže Mohelno. Objevili tu známky patnáct až dvacet tisíc let starého osídlení. „Během výzkumu jsme odkryli kamennou strukturu, která má průměr asi tři až čtyři metry. Předpokládá se o ní, že by to mohl být půdorys nějakého objektu, nějakého pravěkého obydlí,“ vysvětluje vedoucí archeologického výzkumu Petr Škrdla.  

To potvrzují i nálezy předmětů ukrytých mezi kameny, skrývají se tu například zbytky pravěkých zbraní, krystaly křišťálu nebo zvířecí kosti. Archeologové mají na průzkum dna extrémně málo času, už v sobotu večer se totiž začne přehrada znovu napouštět. „Tomu musíme přizpůsobit veškerou strategii výzkumu, metodiku, abychom to stihli,“ zdůrazňuje Petr Škrdla.  

Archeologové se kvůli časové tísni téměř nezastaví, co totiž nestihnou odkrýt a zmapovat teď, to spláchne voda a znovu ukryje bahno. I proto většina z nich považuje podobný výzkum za neopakovatelný. „Na dně přehrady bádám poprvé v životě a myslím, že je to hodně unikátní záležitost,“ svěřuje se student archeologie Pavel Nikolajev.  

Závěr letošního léta je na archeologické nálezy vůbec štědrý. Jen před pár dny například v kukuřičném poli u hradiště Pohansko objevili badatelé dokonce celou kostru velkomoravského bojovníka i s mečem.

Archeologové na dně přehrady (zdroj: ČT24)