Černotín nový spoj nezíská

Olomouc - V Černotíně na Hranicku zastavuje málo vlaků. Stížnosti místních obyvatel, kteří by chtěli ještě jeden dopolední spoj, ale zatím nikdo nevyslyšel. Podle zástupců Zlínského kraje, který dopravu na trati mezi Valašským Meziříčím a Hranicemi objednává společně s Olomouckým krajem, nebyla linka v minulosti příliš využívaná. I přes snahu obce ji teď proto neobnoví.

V pracovní dny čtyři, o víkendu až pět hodin čekají obyvatelé Černotína na vlak, když se dopoledne chtějí dostat do Hranic. „V té době nejede žádný spoj, a to je nepřijatelná situace,“ zdůrazňuje obyvatel Černotína Jiří Zajíček. „Mezi osmou hodinou ranní a polednem je v jízdním řádu velká díra, která komplikuje život jak dětem, co dojíždí do školy, tak lidem, kteří jezdí k lékaři,“ doplňuje starosta obce Jiří Andrýs.

V minulosti přitom v Černotíně vlak dopoledne stavěl. Teď už ho ale České dráhy přes dva roky nevypravují. „Žádný vlak v rámci regionální i dálkové dopravy nevypravujeme podle svých představ. Je to vždy na základě objednávky, závazné objednávky kraje,“ vysvětluje tisková mluvčí ČD Kateřina Šubová.  

V tomto případě se o objednávku dopravy na trati dělí Olomoucký a Zlínský kraj. A regiony mají jasno. „Na trati č. 280 při technologickém stavu, který tam je, tak není možné objednat jiný vlak než dlouhý pantograf. A to by bylo příliš finančně nákladné,“ argumentuje ředitel Koordinátora IDS Olomouckého kraje Jaroslav Tomík. „Na území Zlínského kraje dopravu zajištěnou máme. Další vlak přes Černotín by byl vysoce neefektivní,“ dodává jednatelka Koordinátora veřejné dopravy Zlínského kraje Věra Fuksová.  

Nový spoj by přitom kromě Černotínských mohli využít i lidé ze Špiček nebo Milotic a Hustopečí nad Bečvou. Podle Jiřího Zajíčka by přitom stačil motorový vůz, který by se otočil. „Uvažovali jsme o motoráčku, ale ten bohužel není k dispozici,“ uzavírá Jaroslav Tomík. 

Situace v Černotíně se tak nezmění ani letos. Návrh nového jízdního řádu, který by měl začít platit od poloviny prosince, totiž s žádným dalším spojem nepočítá.

Černotín bez spojení (zdroj: ČT24)