Ve Vyškově se narodilo mládě vzácného osla poitouského

Vyškov – Vyškovský zoopark se pyšně chlubí svým nejnovějším přírůstkem – mládětem vzácného osla poitouského. Malý oslík zatím zůstává v bezpečí stáje se svojí matkou Nicol. Zoopark získal chovnou skupinu letos na jaře ze zoo ve francouzském městě Champrépus. Zvíře je nápadné svým vzhledem – jde o jediný druh osla s hustou srstí.

„Samozřejmě nejdůležitější je, aby hned po porodu vstalo a co nejdříve pilo, protože v mléce je obsažené mlezivo, které do sebe hříbě potřebuje dostat. Je to první zdroj energie,“ popsal ošetřovatel malého oslíka, který zatím nemá jméno, Ján Lettrich.

O narození mláděte osla poitouského mluví vyškovští chovatelé jako o velkém úspěchu. Ve druhé polovině 20. století plemeno téměř vyhynulo, za úsilí několika nadšenců se ho ale podařilo zachránit. „Doufáme, že nám bude všem dělat jen radost a že se bude dařit náš chov rozšiřovat, aby nebylo jako teď jen osmdesát posledních zvířat zapsaných v plemenné knize, ale aby během třeba deseti let jich bylo 100, 200, 300,“ řekl ředitel vyškovského zooparku Josef Kachlík.

Ředitel vyškovského zooparku Josef Kachlík o oslíkovi (zdroj: ČT24)

Zoo ve Vyškově se podařilo získat chovnou skupinu letos na jaře. Chovatelé si z Normandie dovezli samce a tři samice, z nichž jedna byla březí. Právě jí se už ve Vyškově narodil zdravý hřebeček. Zoo ve Vyškově je v současné době jedinou v Česku, která toto francouzské národní plemeno chová.

Osel poitouský (Baudet de Poitou)

Osel poitouský je největším plemenem domácího osla a rozměry předčí mnohá plemena koní. Dorůstá výšky v kohoutku až 170 cm a hmotnosti přes 350 kg. Je černý nebo tmavohnědý, pouze okolí tlamy je bílé nebo světle krémové. Jeho srst je hustá, bohatá, podobná vlně a splývá po straných těla, podobně jako u dlouhosrstých plemen psů. Má dlouhou splývající hřívu podobnou koňské, která často tvoří nad čelem nápadnou čupřinu. Nad vysokými úzkými kopyty mu vyrůstají nápadné rousy, tj. věnec dlouhých chlupů.

Plemeno pochází ze západní Francie, z oblasti Poitou, kde se využívá zejména ke křížení s koňmi za účelem chovu mul. Jinak slouží jako soumar, k jízdě, méně často k zápřahu. Dříve sloužil ve francouzské armádě jako tahoun těžkých děl. Je velmi silný, skromný a odolný vůči nemocem, ale přitom přátelský, trpělivý a učenlivý. Dožívá se věku 35 let.

(zdroj: Wikipedie)

Vyškovský zoopark je propojený s tamním dinoparkem, který prezentuje sochy prehistorických ještěrů. Chloubou zooparku je exotický skot, ale i největší kolekce plemen slepic a králíků v ČR.