Kola jsou opět lákadlem pro zloděje. Počet krádeží prudce stoupl

Moravskoslezský kraj - V počtu ukradených kol patří Moravskoslezský kraj k nejhorším v České republice. Ročně tady zloději ukradnou tisíc tři sta kol. Jen v Ostravě stoupl počet ukradených bicyklů o sto procent. Policistům se dlouhodobě daří objasnit jen necelou desetinu případů. Jednoho z recidivistů zatkli v těchto dnech.

Kola krade od svých patnácti let. Zvládne to za dvacet sekund. Teď třiatřicetiletého recidivistu opět zatkli policisté. Počkali si na něj před garáží v Ostravě, ve které bydlel. Právě přijížděl na kradeném kole.

„Pachatel prováděl krádeže po celé Moravě. Na odcizeném kole přijel například z Opavy, Hranic na Moravě nebo Teplic nad Bečvou,“ uvedl Patrik Scheithauer, zasahující policista ostravské policie.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Jízdní kolo opřené o lavičku nebo zeď je pro zloděje velkým lákadlem. Stačí ho vzít a odvést. A přitom je jednoduché z něho udělat hůře dostupnou kořist.

„Pro skladování kol, například ve sklepě, bych doporučil zámek s co největší ochranou, to znamená, článkový nebo řetěz. Nejcennější je rám, takže bych ho zamykal o rám,“ uvedl Daniel Hrubý, vedoucí prodejny kol.

Za první půl rok stoupl počet ukradených kol v Ostravě oproti loňsku dvojnásobně. Jde o téměř tři sta ukradených kol. Městští strážníci, jako první v Česku, proto cyklistům zdarma začali nabízet novou techniku značení kol.

„Jedná se o roztok na bázi lepidla, který má v sobě UV složku a platové mikrotečky. Ty potom nesou na svém těle nápis Městská policie Ostrava a specifický kód,“ informoval Jaromír Kolařík, preventista Městské policie Ostrava.

Během měsíce a půl, kdy strážníci tuto službu nabízejí, jí využilo už téměř tři sta padesát cyklistů.