Nejdříve Římané, dnes turisté. V Pasohlávkách bylo vždy rušno

Pasohlávky - Na břehu novomlýnských nádrží leží malebná obec Pasohlávky. V poslední době se o ní mluví především díky nově otevřenému aquaparku, historii má ale bohatou. Dokládá to například archeologické naleziště Hradisko, podle kterého na území obce žilo až patnáct tisíc římských vojáků v několika vojenských táborech.

„V Hradisku se zřejmě nacházelo velení, možná se tam objevil v průběhu válečných let i samotný císař, určitě se tam ale nacházelo zásobování, vojenská nemocnice pro raněné nebo řemeslníci, kteří opravovali výstroj,“ nastínil místní odborník na antickou historii. Na našem území v té době existovaly spíše barbarské kultury, římské vojsko se na jih Moravy dostávalo minimálně.

Podle archeologů v lokalitě ležely minimálně čtyři vojenské tábory. Svoji centrálu měli vojáci právě v oblasti Hradiska, která je nejvyšší v okolí a dnes skýtá výhled na novomlýnské nádrže. Rozhodnutím bývalého režimu to byla právě voda z nádrží, která zlikvidovala nedalekou obec Mušov, z níž dnes zbyl jen kostel na osamoceném ostrůvku. Velká část obyvatel zaniklé vesnice zamířila právě do Pasohlávek, další do Pohořelic. Obec Pasohlávky má proto ve svém znaku i část původního znamení zaniklé obce.

Příběhu zaniklé obce Mušov se věnuje i dokument Zatopené osudy o Novomlýnských nádržích.

Složitý osud potkal obec Pasohlávky v době druhé světové války. Přes devadesát procent obyvatelstva se totiž hrdě hlásilo k německé národnosti, za kterou do posledních dní bojovali. Obec se tak stala jednou z posledních na Mikulovsku, kterou se podařilo osvobodit. Po válce propadlo 230 z 242 pasohlávských domů konfiskaci. Zabavena byla německému obyvatelstvu i většina půdy. Poválečné dosídlování postupovalo jen pomalu. „V roce 1950 žilo v obci pouze 282 osob, tj. přes 27 procent předválečného počtu,“ uvádí historické stránky obce Pasohlávky.

Dnes se malá obec potýká naopak s velkým zájem turistů. „V létě je tady hodně lidí. Až moc,“ myslí si jeden z místních obyvatel. Oblast novomlýnských nádrží totiž patří mezi nejteplejší v republice. Za dlouhým a teplým létem sem přijíždí řada návštěvníků, například do tamních kempů.

Tři minuty z... Pasohlávek (zdroj: ČT24)