Rekonstrukce ostravské hvězdárny a planetária bude delší, než se plánovalo

Ostrava - Rekonstrukce ostravské hvězdárny a planetária se minimálně o čtyři měsíce protáhne. Mohou za to průtahy kolem výběrového řízení na dodavatele technologií. Podle původního plánu měl provoz začít na jaře, už teď je ale jasné, že první návštěvníky tady přivítají nejdříve za rok.

Zedníci, elektrikáři a minimálně dalších pět stavebních profesí momentálně vládne v budově, která sloužila více než třicet let. Stavbyvedoucí je ale přesvědčený, že do Vánoc, přesně podle plánu, budovu předají. I když je to podle něj hodně náročná a netypická rekonstrukce.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Podle plánu měli stavebníky okamžitě vystřídat odborníci na projekční technologie. Ty ale budou hotové nejdříve na jaře. Výběrové řízení totiž trvalo déle, než projekt předpokládal.

„Důvodem dlouhého výběrového řízení bylo to, že se neúspěšná firma odvolala. Zřejmě dojde k tomu, že se zahájení plného provozu posune o čtyři měsíce,“ uvedl Tomáš Gráf vedoucí Hvězdárny a planetária VŠB-TU Ostrava.

Rekonstrukce hvězdárny a planetária bude stát více než sto padesát milionů korun. Jenom nové technologie tady v planetáriu vyjdou na více než třicet pět milionů.

„Projekční technologie budou na evropské úrovni, na celosvětovém standardu, který také umožní nákup pořadů ze zahraničí,“ upřesnil Tomáš Gráf.

První návštěvníci by je měli vidět přesně za rok.