Svatováclavský hudební festival v Ostravě nabídne 35 koncertů

Ostrava – Příští sobotu začne Svatováclavský hudební festival, který v 18 městech a obcích Moravskoslezského kraje nabídne 35 koncertů.

„Na zahajovacím koncertu v kostele Panny Marie Královny zazní oratorium Eliáš Felixe Mendelssohna, který patří k nejvýznamnějším německým romantickým skladatelům,“ řekla za pořadatele akce Andrea Fajkusová.

„Toto dílo je prováděno poměrně zřídka pro svou uměleckou náročnost i rozsah," uvedla Fajkusová. V Ostravě zazní v podání Pražské komorní filharmonie a Pražského filharmonického sboru pod taktovkou německého dirigenta Rolanda Kluttiga.

Kvůli náhlým zdravotním komplikacím musela být zrušena účast sopranistky Martiny Jankové na tomto koncertu. Jejího partu se ale podle ředitele festivalu Igora Františáka ujme žádaná německá sopranistka Johanna Winkelová.

„Bohužel se nám letos nevyhnuly nepříjemnosti spojené s náhlým onemocněním vystupujícího umělce. Právě v případě Martiny Jankové je nám to dvojnásob líto. Nicméně jsem přesvědčen, že Johanna Winkelová svými pěveckými kvalitami a bohatými zkušenostmi festivalové publikum rozhodně nezklame," uvedl Františák.

Desátý ročník festivalu poběží celý měsíc a kromě předních umělců i souborů z České republiky nabídne také hosty z dalších deseti zemi. „Z dlouhé řady zvučných jmen se návštěvníci festivalu mohou těšit například na světově uznávanou harfistku Janu Bouškovou, izraelského violoncellistu Gavriela Lipkinda, francouzského flétnistu Philippa Bernolda nebo polského kytaristu Marcina Dyllu," uvedla Fajkusová.

Festival se letos zaměřuje na pět tematických řad. Novinkou je cross over řada, v jejímž rámci vystoupí mimo jiné světoznámý romský houslový virtuos z Maďarska Roby Lakatos se svým ansámblem. „Koncert Robyho Lakatose bude zcela jistě výjimečný už proto, že tento umělec v České republice dlouhá léta nevystoupil," řekl Františák.

Dodal, že výjimečným zážitkem komorní řady pak bude koncert izraelského violoncellisty Lipkinda. V rámci varhanní řady se představí přední český varhaník Pavel Černý. Barokní řada nabídne například symbiózu barokní hudby se starými lidovými nápěvy v podání slovenského barokního souboru Solamente Naturali.

Součástí hlavní řady bude kromě zahajovacího koncertu také Massenetova Maří Magdaléna v provedení Janáčkovy filharmonie Ostrava a Českého filharmonického sboru Brno pod taktovkou Paola Gatta, na kterém jako sólistka vystoupí mimo jiné pěvkyně Eva Dřízgová-Jirušová.