Extremistů se v Přerově sešlo jen pár, pochod zrušili

Přerov – Kvůli demonstraci extremistů a souběžnému shromáždění proti neonacismu v Přerově dnes ulice města střežily stovky policistů. Pořadatelé svůj pochod ale nakonec odvolali – extremistů se na místě sešlo jen kolem padesátky.

„Připraveny jsou pořádkové jednotky, dopravní hlídky, kriminalisté, antikonfliktní tým, koně i vrtulník. Do akce jsou zapojeni policisté ze všech okresů Olomouckého kraje i posily i okolních krajů,“ řekl ještě před akcí velitel opatření, náměstek krajského ředitele policie pro vnější službu Libor Krejčiřík.

Pravicoví radikálové plánovali zhruba dvoukilometrový pochod Přerovem. Trasa měla vést i kolem lokalit, ve kterých žijí romští obyvatelé. Organizátoři měli naplánován pochod přímo centrem menšinové komunity v ulicích Kojetínská a Škodova, zhatila jim to ale oprava komunikací.

Protiromský pochod v Ostravě
Zdroj: Michal Janošec/ČTK

Demonstrace měla začít v 14:00 na náměstí T. G. Masaryka. Pochod měl zhruba o hodinu později jít ulicemi Kratochvílova, Komenského, Havlíčkova, Čechova, Nádražní, Denisova, Ztracená, Svisle, Šířava, Žerotínovo náměstí a Wilsonova zpět na náměstí T. G. Masaryka.

Organizátoři pochod nazvali „Protest proti kriminalitě, porušování zákonů ze strany policie a za práva všech slušných občanů této země“, přičemž očekávali účast zhruba stovky lidí. Podle policie jich ale mohl být dvoj- až trojnásobek. Pochod magistrátu nahlásil Pavel Matějný, bývalý exponent Dělnické strany a nyní funkcionář nového uskupení Čeští lvi.   

Pochod DSSS v Duchcově
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Policie plánovala dohlížet také na průběh shromáždění, které svolal občan Přerova jako „Protest proti neonacismu a za soužití bez násilí“. Ten se měl uskutečnit se na náměstí Fr. Rasche od 14:00, očekávala se účast zhruba 200 lidí. Počet zúčastněných se nakonec pohyboval okolo stovky osob, z toho kolem 80 byli přerovští Romové.

Demonstrace pravicových extremistů v Přerově ale byla zhruba po 40 minutách ukončena, nekonal se ohlášený pochod městem. Radikálů se sešlo asi 50. „Do současné doby nedošlo k narušení veřejného pořádku ani k žádnému protiprávnímu jednání,“ řekla kolem 16:00 policejní mluvčí Michaela Sedláčková.

Policie byla připravena, kvůli shromáždění do Přerova povolala stovky mužů včetně pořádkových jednotek, dopravních hlídek, kriminalistů, antikonfliktního týmu, jízdní policie i vrtulníku. „Nemáme křišťálovou kouli, nemohli jsme situaci podcenit,“ doplnila Sedláčková.

Extremisté se naposledy procházeli Přerovem s transparenty 1. května. Do města dorazilo kolem 300 účastníků, akce se obešla bez problémů. V roce 2011 jich bylo 200 a o dva roky dříve se demonstrace účastnilo zhruba 700 lidí. Akce tehdy skončila bitkou s policií.