Do odhlučněného klubu Fléda o víkendu znovu zamířili návštěvníci

Brno – Brněnská Fléda má za sebou další část rekonstrukce, která má snížit hlučnost klubu. Provozovatel klubu investoval do stavby protihlukové příčky v jednom ze sálů. První zatěžkávací zkouška podle něj dopadla na výbornou - na víkendové znovuotevření si nikdo z okolních obyvatel nestěžoval. Se stížnostmi na rušení nočního klidu měl klub problém více než dva roky. Opakovaně dostával pokutu od hasičů i radnice městské části Královo Pole. Definitivně odhlučněný ale klub ještě není.

„Od 1. září klub prošel kompletní rekonstrukcí, vyřešili jsme také související protipožární a protihluková opatření. V sále jsme postavili příčku proti hluku a vyměnili jsme dřevěnou podlahu za betonovou, čímž jsme zvýšili bezpečnost v případě požáru,“ popsal rekonstrukci provozovatel klubu Lukáš Stara.

Do upravených prostor se lidé poprvé podívali v pátek, v sobotu byl na otevírací večírek vstup zdarma. „Nedokážu si představit, že by Flédu zavřeli, protože sem chodím rád. Doufám, že úpravy pomůžou,“ řekl návštěvník Petr Krajčo. To si myslí i provozovatel Lukáš Stara. „Co se hluku týká, tak v tuto chvíli nemáme problém. O víkendu se nikdo neozval, policie nepřijela,“ řekl.

Provozovatel klubu Fléda Lukáš Stara o rekonstrukci (zdroj: ČT24)

Městská část Královo Pole, v níž klub leží, je ale opatrnější. „Ovšem efekt odhlučnění se ukáže až s provozem a jeho účinnost bude muset posoudit měření krajské hygienické stanice. Naším cílem ale je, aby Fléda a občané mohli žít nerušeně vedle sebe, proto jsme rádi, že se klub postupně odhlučňuje,“ uvedla mluvčí radnice Olga Pelcová.

Částečná rekonstrukce spolykala zhruba 750 tisíc korun. „Třetinu jsme zaplatili z partnerských zdrojů, s třetinou nám pomohli zaměstnanci. Přes léto si kolegiálně pozdrželi výplaty. Zbývající třetinu nákladů budeme platit z toho, co vyděláme v sezóně,“ poodhalil financování oprav Stara. Na finální etapu odhlučnění by klub potřeboval ještě téměř dva a půl milionu korun. Zatím je ale nemá. Dokončení rekonstrukce se tak odkládá.

Fléda alias Brněnský netopýr

Historie klubu sahá až do roku 1911. Původně vznikl jako obdoba vídeňského kabaretu Wiener Fledermause a nesl název Brüner Fledermause (Brněnský netopýr). Mezi lidmi se však brzy zažila zkrácenina „Fléda“. Byl prvním klubem ve městě, kde se začal hrát jazz.

V 70. a 80. letech pak sloužil jako televizní studio. Po skončení nájemní smlouvy s Českou televizí v roce 2000 byl postupně přebudován na filmový a hudební klub. Pořádají se tam filmové přehlídky, koncerty různých žánrů od jazzu, techna až po vážnou hudbu a také divadelní představení. V klubové scéně je jeho jméno proslulé v celorepublikovém měřítku.

Do problémů se Fléda dostala před více než dvěma lety, kdy klub denně kontrolovala městská policie, hygienici i kulturní komise městské části. Obyvatelé okolních domů si totiž často stěžovali na hluk a nepořádek. Zastupitelé Králova Pole proto schválili vyhlášku, která podnikům ve Štefánikově ulici s číslem popisným 18 až 28, mezi něž patří i Fléda, nařizovala zavřít nejpozději ve 22 hodin. Proti likvidační vyhlášce okamžitě začali bojovat příznivci klubu. Petici podepsalo zhruba dvacet tisíc lidí, mezi nimi i zpěvák Jiří Macháček nebo David Koller ze skupiny Lucie. Zastupitelstvo města Brna se nakonec postavilo proti a Štefánikovu ulici z vyhlášky vyškrtlo.

Stížnosti ale neustaly, Fléda proto už dříve odhlučnila stropní konstrukci velkého sálu. „Vycpali jsme železné traverzy na stropě speciální hmotou, která má zvukově a tepelně izolační a protipožární vlastnosti,“ vysvětlil provozovatel klubu Lukáš Stara.

Téma odhlučnění Flédy v UvR (zdroj: ČT24)

Nelegální diskotéka v centru Zlína už je zavřená

Na hluk si stěžovali i obyvatelé Kvítkové ulice ve Zlíně, kde se původně tichá pizzerie proměnila v nepovolenou diskotéku. Neodhlučněný klub Best se stal noční můrou místních, kteří proti němu sepsali i petici. Zastupitelé proto schválili vyhlášku, která jim měla umožnit omezení otevírací doby podniků v ulici.

Majitel proto v létě klub Best uzavřel a otevřel si ve Zlíně jiný podnik. Druhý problémový klub Metro zase změnil majitele. Nový nájemce avizoval ochotu se s městem dohodnout.

Omezující vyhlášky, ale zároveň i výjimky pro restauratéry

K vyhláškám, které omezují otevírací dobu restaurací, barů nebo diskoték, sahají zastupitelé poměrně často. Na začátku letošního roku přišli s tímto nápadem radní z Kyjova. Restaurace mohou mít podle vyhlášky otevřeno ve všední dny do půlnoci a o nocích předcházejících nepracovním dnům do dvou hodin ráno.

Restauratéři si však mohou zažádat o výjimky. „U výjimek je stanovena třídenní výpovědní lhůta. Dostanou-li se tak provozovatelé do problémů, výjimku jim odejmeme,“ vysvětlil kyjovský místostarosta Antonín Kuchař (nez.). Výjimka přestane platit třeby pro ty podniky, které hlukem omezují okolí nebo jejich hosté narušují noční klid.

Do boje proti výtržníkům, kteří v ulicích dělají nepořádek a rámus, vyrazila i radnice v Boskovicích. Vyhlášku ale už po roce zrušila. Jedním z důvodů bylo podle radních to, že byla v podstatě zbytečná. Ten, kdo si požádal o výjimku, ji téměř vždy dostal.

Podle starosty Jaroslava Dohnálka (ODS) byly navíc jakékoliv snahy o postih marné. „Když jsme začali uplatňovat sankce vůči těm, kteří porušují vyhlášku, tak to k ničemu nevedlo. Naše správní rozhodnutí byla Jihomoravským krajem prostě zrušena a já považuju za naprosto kontraproduktivní mít vyhlášku, která někoho umí a jiného neumí postihnout,“ dodal Dohnálek.

Boskovické bistro si z vyhlášky o omezení provozní doby nic nedělá
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Jedno nonstop občerstvení se navíc vyhlášce vyhnulo úplně. V živnostenském listě má totiž majitel naoko uvedenou výrobu potravinářských výrobků, nikoliv pohostinskou činnost. Vyhláška se tak na něj vůbec nevztahuje a otevřeno je dál po celou noc.

To v Břeclavi se na tvorbě vyhlášky regulující otevírací dobu podíleli sami podnikatelé. Podniky v obytné zóně mají ve všední den zavřít nejpozději ve 22 hodin, o víkendu o půlnoci. V Břeclavi ale zastupitelé nejprve vyšli restauratérům vstříc – všechny podniky v dané lokalitě nejprve získaly výjimku na delší provoz. Pokud by se v budoucnu objevily problémy s rušením nočního klidu, projedná komise, sestavená ze zástupců města a podnikatelů, odebrání výjimky.