Moravskoslezský kraj láká a přesvědčuje nové investory

Ostrava – O situaci v Moravskoslezském kraji, který je ohrožen útlumem průmyslu a vysokou nezaměstnaností, jednala v Ostravě pravidelná pracovní skupina. Hejtman Miroslav Novák řekl, že do regionu by mohli přijít noví investoři. Politici prý s několika firmami jednají. Nechtějí ale rozhovory zakřiknout, a tak neuvedli, o jaké firmy by se přesně mělo jednat. Hovoří se o tom, že jedním z investorů by mohla být potravinářská firma mířící na Opavsko.

„Existují tady investoři, se kterými se intenzivně jedná. Přirozeně vám nemůže nikdo z nás prozradit, kdo to je, protože nejsme pupkem světa. Nejenom Moravskoslezský kraj jedná o tom, aby byly vytvořeny stovky pracovních míst, jsou to další i okolní země, to znamená - bylo by to nediplomatické,“ řekl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák. 

Jednání s novými investory jsou složitá a politici je nechtějí vystrašit. Už tak jim stačí, že musí u firem obhajovat, proč by měly investovat do regionu s tak špatnou pověstí. „Například bankovní domy středním firmám znepříjemňují přístup k úvěrům, protože si vyhodnotily, že region je kritický a je riziko podporovat tady firmu překlenovacím úvěrem do doby, než dostane zaplaceno,“ přibližuje hejtman. 

Jednání pracovní skupiny
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

A jednání o podpoře regionu budou probíhat i v zahraničí, slíbil to ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala: „Jsou cesty připravené do světa, do Koreje, do Číny, které se uskuteční nejblíže v několika týdnech s cílem sehnat práci.“   

Pracovní skupina řeší v současnosti aktuální hrozbu útlumu průmyslu v kraji. Podle odhadů Úřadu práce jsou v regionu ohroženy tisíce pracovních míst. Těžební společnost OKD například minulý týden oznámila, že zavře Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, na kterém pracuje téměř 3000 lidí.

Se svým dědictvím se Ostrava snaží vyrovnat už od počátku devadesátých let, kdy město začalo hledat nové využití pro původní oblasti těžkého průmyslu. Od té doby totiž šlo k zemi 463 důlních objektů. Z regionu odcházejí mladí lidé, zdejší mají strach o práci. Projekty na restrukturalizaci regionu už sice existují, rozvíjí se i vysoké školství a obory jako nanotechnologie, podle místních je ale potřeba jít ještě dál.

Jak se s podobnou situací vyrovnali například po útlumu těžby na Kladensku, nebo dokonce za hranicemi Česka, si můžete přečíst v analýze ZDE.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)