Strany mají poslední příležitost opravit chyby na kandidátkách

Ostrava/Olomouc - Do dnešní šestnácté hodiny museli krajští úředníci překontrolovat kandidátky do předčasných voleb. Strany mají na odstranění nedostatků čas do neděle. Teprve pak je úředníci můžou zaregistrovat do voleb. Těch se chtějí v Moravskoslezském i Olomouckém kraji zúčastnit skoro dvě desítky politických subjektů.

Stejně na pilno jako na stranických sekretariátech mají v těchto dnech kvůli předčasným volbám do parlamentu také krajští úředníci, do dnešního dne museli projít všechny podané kandidátní listiny a najít v nich chyby. Strany je pak musí na výzvu úředníků odstranit do neděle, tak aby je úředníci do voleb v pondělí zaregistrovali.

„Šlo spíše o drobné chyby, jako například věk kandidáta neodpovídal jeho datu narození, nebo například uvedené místo trvalého bydliště neodpovídalo pobytu kandidáta na povinném prohlášení,“ říká Kamila Navrátilová, mluvčí Olomouckého kraje. V Olomouckém kraji se do voleb chystá osmnáct subjektů (stejně jako v roce 2010).

V Moravskoslezském kraji budou moci voliči vybírat z devatenácti hlasovacích lístků, což je o dva víc než při posledních volbách. Kandidátky ve všech krajích celé České republiky podalo minulý týden sedmnáct stran.

Důležitým datem pro kandidující strany a hnutí v předčasných volbách bude příští středa 2. října. Právě v ten den státní volební komise vylosuje čísla, podle kterých budou seřazeny hlasovací lístky v obálkách.

Do schránek by je voliči měli dostat nejpozději den před volbami 24. října. Ti, kteří v době voleb doma nebudou, je dostanou od volebních komisí přímo ve volebních místnostech.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Předčasné volby vycházejí na víkend před podzimními prázdninami. Lidé, kteří budou na dovolené, a přesto budou chtít vhodit svůj hlas do urny, můžou požádat už teď o voličský průkaz. Radnice jim je začnou vydávat desátého října. Osobně si ho budou moct na úřadech vyzvednout do 23. října.  

Volební místnosti se pak otevřou 25. října ve 14 hodin a hlasovat lidé můžou do desíti večer. Druhý den v sobotu 26. října se pak hlasy budou moci odevzdávat od osmi do dvou.