Muzeum v Opavě zmapovalo církevní život Slezska

Ostrava - Slezské zemské muzeum v Opavě připravilo další výstavu z velkého cyklu, který se věnuje historickému území Slezska. Nová expozice Znamení vertikál se zaměřuje na církevní život a obsahuje asi tři sta předmětů. Mnohé z nich byly po desetiletí v různých kostelích a lidé je mají možnost vidět takto uceleně poprvé.

Historie církevních předmětů popisuje mimo jiné osudy církevních hodnostářů, kteří je používali. Jedním z nich byl vratislavský biskup Georg Kop. Kromě křesťanství se věnoval i vrcholné politice v době Rakousko-Uherska.

„Georg Knop založil roku 1899 kněžský seminář ve Vidnavě, malém městečku v západním Slezsku. Byla to tehdy jediná škola vysokoškolského typu v celém rakouzském Slezsku, která vychovávala kněží pro vratislavskou část říše,“ uvedl historik Slezského zemského muzea v Opavě Jiří Šíl.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Opavské muzeum vystavuje mimo jiné i posmrtnou masku Georga Kopa. Nejstarší exponát pochází z šestého století.

„Je to takzvaná Menasova ampule, která zobrazuje světce svatého Menase, římského vojáka a poutníka. Do ampule se ukládala voda z egyptského poutního místa, kterou si pak poutníci s sebou nosili na svých cestách,“ vysvětluje archeoložka a kurátorka muzea Pavla Skalická.

Součástí expozice jsou i nejcennější slezské betlémy z první poloviny 19. století. Pochází z farního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Městě Albrechticích. Chrámy, paláce i mnohé měšťanské domy jsou vyrobeny podle autentických předloh.

„Zabýváme se skutečně tím, co je slezská identita, co je pro Slezsko typické. A máme přitom na mysli pouze tu část Slezska, která po Slezských válkách připadla rakouské monarchii,“ uvedla Markéta Kouřilová z vedení opavského muzea.

Výstava, kterou Slezské zemské muzeum připravovalo dva roky, potrvá do konce března příštího roku.