Tři měsíce po sesuvu půdy v Miroslavi bydlí rodina stále v provizoriu

Jižní Morava - Na úterní večer 25. června Bohuslava Voldánová jen tak nezapomene. Po intenzivních deštích se totiž utrhl svah a sesunul se na její dům. Část stavby v Miroslavi na Znojemsku je stále neobyvatelná. Pojišťovna totiž rodinu vyplatí, až město svah zabezpečí proti dalšímu pohybu. Miroslav ale ve svém rozpočtu potřebné miliony zatím nemá. Bohuslava Voldánová tak v provizoriu patrně stráví celou zimu.

„Kuchyně je nefunkční, takže ji mám dohromady s ložnicí. Vodu si ale musím donášet, všechno je takové provizorní,“ popsala své domácí zázemí Voldánová. Od červnového sesuvu půdy na její dům žije ve stísněných podmínkách. „Nemůžeme se hnout z místa. Jen vzpěrné trámy jsme dali pryč a provizorně si to zajistili na zimu, aby to nepromrzalo,“ řekla Voldánová, která se obává nastupujících chladných měsíců.

Od pojišťovny zatím peníze nedostala a hned tak ani nedostane. Město totiž musí za domem vybudovat opěrnou zeď, která by sesunutý svah zajistila. „Dokud nebude postavena zeď, aby nehrozilo další sesunutí půdy, tak do toho pojišťovna nepůjde. Stále tu totiž hrozí nebezpečí. Až město zeď postaví, pak teprve pojišťovna vyčíslí škodu a vyplatí nás,“ uvedla Voldánová.

Bohuslava Voldánová popisuje svůj strach z dalšího sesuvu (zdroj: ČT24)

Město Miroslav ale nemá dva a půl milionu korun na potřebné práce. Situaci chce proto řešit až v příštím roce. Zatím alespoň provizorně zajistilo horní část svahu. „Těch 25 metrů sesuvů pokračuje ve stejném směru i dál. Hrozí určité sesutí komunikací, takže požádáme ještě o dotaci,“ naznačil starosta Miroslavi Augustin Forman (nez.).

„Pořád se bojím. Kdykoliv v televizi hlásí vydatné srážky, tak ten svah chodím pozorovat,“ přiznala se Voldánová. Její dům se ale podařilo zachránit. Červnové intenzivní deště poničily také dům v Ludvíkově na Blanensku. Po pádu štítové zdi nyní stavba ohrožuje kolemjdoucí. Potřebných 150 tisíc korun na jeho demolici ale majitelka nemá. Obec se proto rozhodla ruinu odstranit na své náklady, peníze ale získá také až na jaře příštího roku, podobně jako v Miroslavi.

Majitelka nemá 150 tisíc na demolici domu. Musí ji zaplatit obec
Zdroj: ČT24/ČT Brno