Devátá Noc vědců: Experimenty stále lákají

Brno/Zlín - Devátý ročník oblíbené Noci vědců promění jedenáct míst po celé republice v malá vědecká centra. Odborníci v bílých pláštích zaplaví v noci Brno i Zlín. Po šesté hodině večer se lidé mohou ponořit do tajů fyziky, chemie nebo robotiky. Končit se bude většinou o půlnoci. Celý program je pro veřejnost zdarma.

Nejširší nabídku Noci vědců skýtá brněnská Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta, sídlící v Kotlářské ulici, láká na program věnující se účinkům kofeinu. Na zájemce čeká i diskuze s přírodovědci, kteří se letos vrátili z Antarktidy. Zatímco geologie zve na přednášky o vulkánech, geografové představí své sbírky map.

Největší zájem bývá každoročně o praktické experimenty, na ty se lidé mohou těšit v budově fyziky. Letos jsou v plánu neobvyklé pokusy na pomezí fyziky a chemie. Zázemí budovy matematiky využijí vědci k prezentaci poznatků z oblasti genetiky a práce s odpady. Brněnská hvězdárna nabídne své prostory žonglérům a světelným show. K dispozici bude také observatoř. Pozorovat noční oblohu bude ale možné jen za jasného počasí.

Botanická zahrada Masarykovy univerzity zpřístupní své skleníky a představí i laboratorní hmyz. Návštěvníci se dozví více informací o netopýrech nebo klíšťatech. K Noci vědců se připojí také Fakulta informatiky v Botanické ulici, která své brány otevře milovníkům videoprojekcí. Na své si příjdou i ti, kteří se zajímají o softwary. Vědci představí ty, které dokáží rozeznat a zpracovat lidskou řeč a ukáží i software pro práci s bílkovinami. Tento program se jmenuje Jak hacknout buňku.

Noc vědců v Brně
Zdroj: ČT24/ČT Brno

K Noci vědců se připojí i další brněnské vysoké školy

Mendelova univerzita se bude věnovat otázkám robotiky a virtuální reality. Na programu jsou také programy o radioaktivitě. Lidé se dozví o energii získávané z rostlin a také to, kde ji najdou na obyčejné zahradě.

Brněnské technické muzeum bude návštěvníkům Noci vědců měřit PH jejich potu na rukou. Zájemci se dozví jak funguje 3D projekce nebo optické hologramy. Vystoupení plánují i radioamatéři a prezentovat se bude také levitace pomocí magnetů.

K jednodenní akci se připojí rovněž chemická fakulta brněnského VUT. Tam se lidé mohou těšit na přednášku Fyzika vážně nevážně a na Úžasné divadlo fyziky. Vědci budou prezentovat chytré materiály z budoucnosti nebo fluorescenční ochranné prvky, se kterými se denně setkáváme například na bankovkách.

Noc vědců ve Zlíně

Noc vědců proběhne i na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Tamní program láká na laser show, soutěže, program pro děti nebo vystoupení kouzelníka. Z přednášek se návštěvníci mohou těšit na Počítačovou grafiku našich dědečků nebo program Vampýři a česnek.