Soud poslal muže, který najel autem na policistu, na 2 roky do vězení

Olomouc - Olomoucký krajský soud poslal na dva roky do vězení Marka Kovaříka, který najel v Hranicích na Přerovsku autem na policistu. Muže, který byl zrovna mimo službu, vezl na kapotě asi sto třicet metrů. Při pádu na silnici si zlomil ruku.

Incident se odehrál v červnu 2011. Syn přítelkyně obžalovaného měl v Hranicích svatbu. Kovařík chtěl, aby jeho partnerka už jela domů, přitom se pohádal se ženichem a jeho dvěma kamarády, kteří pracují u policie. Poté sedl do auta, rozjel se a jednoho muže nabral na kapotu.

Soud obžalovaného potrestal za ublížení na zdraví, výtržnictví a poškození cizí věci. „Obžalovaný jednal intenzivním a zavrženíhodným způsobem na veřejně přístupném místě,“ řekl soudce Vladimír Hendrych.

Auto jako zbraň

Původně byl Kovařík obviněný z těžkého ublížení na zdraví. Podle znalců však o těžkou újmu nešlo. Soudce shrnul, že obžalovaný sice použil osobní auto jako zbraň, nejel však vysokou rychlostí, jen asi dvacet až třicet kilometrů v hodině. Na druhé straně, soud přihlédl k tomu, že nereagoval na policistův křik. Navíc z místa nehody ujel. Myslel si prý, že policistovi nic není.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Nevinen, tvrdil útočník

Svou obhajobu stavěl především na tom, že se sám cítil v ohrožení před policisty, kteří mu údajně kopali do auta a snažili ho dostat z něho ven. „Bránil jsem se. Policista mi nalehl na auto. Několikrát jsem mu dal šanci vystoupit,“ tvrdil u soudu a naznačoval, že policisté se proti němu spikli. Senát mu neuvěřil. Naopak dospěl k závěru, že konflikt vyvolal obžalovaný.

S policií a soudy má Marek Kovařík značné zkušenosti. Byl už několikrát trestaný – za pokus o ublížení na zdraví, za výtržnictví i za loupež.