Vzájemné soužití pomohlo zachránit domy v Horní Suché před zbouráním

Horní Suchá - Sedmdesát obyvatel Důlní ulice v Horní Suché se zapojilo do projektu občanského sdružení Vzájemné soužití a opravilo své domy. Na materiál získalo sdružení půlmilionovou dotaci. Veškeré práce dělali tamní lidé sami. Začít museli od sklepů, ve kterých odpadky sahaly až téměř po strop.

Domy patří firmě RPG a ta je původně chtěla zbourat. Do pronájmu si je ale vzalo občanské sdružení Vzájemné soužití a nastěhovalo tam rodiny s podmínkou, že si domy opraví.

„Jsou to většinou rodiny, kterým hrozilo odebrání dětí do ústavní péče z bytových důvodů,“ uvedl Stanislav Svoboda z firmy RPG Real Estate.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Úklid a opravy lidem zabraly celý rok. „Malovali jsme chodby, sázeli jsme květiny, zakládali zahrádky,“ líčila obyvatelka jednoho z bytů Eva Jedináková.

Nejvíce práce jim daly sklepy, které byly plné odpadků, kabelů a stavební suti. Jejich úklid trval šest měsíců. Na odpadky sotva stačilo dvacet velkoobjemových kontejnerů.

Místostarosta Horní Suché Josef Žerdík je s vývojem v Důlní ulici spokojený. „Je to posun k lepšímu. Vypadá to mnohem lépe,“ uznal.

Lidé si v domě zřídili také dětský klub, ve kterém si děti nejen hrají, ale také se v něm připravují do školy.