Hospody a pivovary slaví Den českého piva

Ostrava - Česko slaví první ročník Dne českého piva. V Moravskoslezském kraji se k němu připojilo více než sto hospod a restaurací. Malé i velké pivovary nachystaly pivní speciály i gastronomické lahůdky. Věří, že jim svátek pomůže podpořit i prodej piva. Ten je totiž letos podprůměrný.

Pivovary v kraji měly od rána napilno. Závozníci rozváželi do hospod speciály určené pro sváteční den. Přes sto hospod v kraji připravilo zvýhodněné akce i gurmánské speciality k pivu. Hospodští nabízeli pivo k obědu zdarma, dva plus jedno zdarma a jiné akce včetně mastných masitých jídel podporujících chuť je pořádně zapít.

Předvečer svátku svatého Václava si pro svůj den pivovarníci vybrali záměrně. Právě svatý Václav je totiž od dob Karla IV. patronem českých piv. A jsou za něj rádi i z ekonomických důvodů. Letošní rok nepatří v prodeji mezi nejsilnější.

„Je to jeden z nejhorší roků. Špatný prodej ovlivnilo hlavně sychravé jarní počasí. Teplé léto už to nezachránilo,“ potvrdil mluvčí společnosti Pivovary Staropramen Pavel Barvík.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Ke svátku českého piva se připojily minipivovary. Své speciály jich do Ostravy přivezlo více než dvacet. „Boom minipivovarů stále pokračuje. Jenom v našem regionu letos přibude nejméně pět minipivovarů a další se chystají,“ uvedl manažer Zámku Zábřeh Ostrava Radovan Koudelka.

Minipivovary v Ostravě představily přes čtyřicet druhů piv. Většina z nich na podzim přechází z lehčích ovocných chutí na silnější druhy.

Pivovarníci věří, že se ze Dne českého piva stane tradiční svátek, který si časem získá celoevropský věhlas. Mimo jiné i proto, že každý Čech vypije v průměru skoro sto padesát litrů piva ročně.