Kvitová dostala kanára, přesto finále v Tokiu vyhrála

Tokio – Petra Kvitová triumfovala na turnaji v Tokiu a získala jedenáctý titul ve dvouhře v kariéře. Sedmá nasazená hráčka ve finále porazila Němku Angelique Kerberovou po setech 6:2, 0:6 a 6:3. Třiadvacetiletá Kvitová se letos raduje z druhého triumfu, v únoru ovládla turnaj v Dubaji. Díky vítězství se Kvitová posune z jedenáctého na sedmé místo žebříčku. Sedmá je i v hodnocení sezony a výrazně zvýšila své šance na postup na Turnaj mistryň.

„Tenhle titul pro mě hodně znamená a jsem moc ráda, že jsem vyhrála. Mám před sebou ještě pár turnajů, chci si je užít a zahrát si Turnaj mistryň. Teď jsem získala pár bodů, tak doufám, že to vyjde,“ řekla Kvitová při slavnostním vyhlášení.

Souboj tenistek hrajících levou rukou začala Kvitová suverénně, hrála agresivně, dobře podávala i returnovala a Němka nestíhala. Ve druhém setu ale česká hráčka začala více chybovat, spěchala a za dvacet minut jí Kerberová nadělila „kanára“. „Nebyla jsem u míčů nohama, což bylo vidět i na výsledku,“ řekla Kvitová.

Před třetím setem si došla Kvitová na toaletu a po pauze začala hrát jako v úvodní sadě. Byla včas u míče, diktovala tempo výměn a rychle vedla 4:0. Pak přišla o servis a nechala Kerberovou snížit. Za stavu 5:2 nevyužila dva mečboly při podání soupeřky a vzápětí odvrátila další brejkbol. Při čtvrtém mečbolu zápas ukončila poté, co v dlouhé výměně donutila Němku poslat míč do sítě. „Obě jsme hrály poslední míč dobře, byla to dlouhá výměna a já měla štěstí, že jsem ten míč dokázala vyhrát,“ komentovala Kvitová poslední fiftýn.

Kvitová jedenáctým vyhraným turnajem překonala Sukovou

167 - Martina Navrátilová,

27 - Hana Mandlíková,

24 - Jana Novotná,

13 - Regina Maršíková,

11 - Petra Kvitová,

10 - Helena Suková,

6 - Nicole Vaidišová,

5 - Lucie Šafářová,

Přehled vítězných turnajů Petry Kvitové:

Hobart 2009, Brisbane 2011, Paříž 2011, Madrid 2011, Wimbledon 2011, Linec 2011, Turnaj mistryň 2011, Montreal 2012, New Haven 2012, Dubaj 2013, Tokio 2013.

„Řekla jsem si, že je to finále a musím tam nechat všechno. Vyhecovala jsem se, chodila jsem do míčů, a to byla jediná cesta, jak vyhrát. Hrát agresivně, aby (soupeřka) neměla na svoje údery čas a nehrála dlouhé výměny, v nichž by mohla být lepší," uvedla česká tenistka.

V semifinále proti Venus Williamsové i ve finále s Kerberovou se Kvitová vypořádala se složitými koncovkami. "Moc si toho vážím. To jsem poslední dobou moc nezvládala a jsem ráda za to, že tenhle týden jsem to otočila,“ pochvalovala si.

Nová spolupráce nese ovoce

Předloňská wimbledonská vítězka se po US Open vrhla do práce s koučem Davidem Kotyzou a především s novým kondičním trenérem Markem Všetíčkem a je ráda, že hned na prvním turnaji bylo vidět zlepšení. „Doufám, že jsme na správné cestě. Tenhle turnaj mnohé i ukázal a věřím, že v tomhle se bude pokračovat,“ řekla Kvitová. „Samozřejmě je hrozně předčasné o tom tak mluvit, nechci to zbytečně zakřiknout, ještě se toho může stát hodně, ale jsem pozitivní a téhle práci věřím,“ dodala s nadějí v hlase.

S Všetíčkem pracovala na fyzické kondici čtrnáct dnů a v Tokiu se podle svých slov cítila dobře. Na kurtu působila jistěji a především byla u míčů včas, s čímž měla v průběhu sezony občas problémy. „To mi dost pomohlo. Díky tomu jsem mohla hrát svoji hru na risk, kdy záleží na pár centimetrech. Pokrok byl asi vidět,“ řekla. „Podařilo se mi se uvolnit a ukázat, co jsem natrénovala. S Markem i s Davidem jsme udělali velký kus práce. Jsem ráda, že se to nakonec ukázalo i v zápasech.“