NWR se zbaví koksoven zřejmě už v prosinci

Praha – Věřitelé společnosti NWR posvětili prodej Ostravsko-karvinských koksoven OKK firmě Metalimex. Těžební gigant chce koksovny prodat do konce letošního roku. Ziskem z prodeje chce společnost konsolidovat svůj provoz. NWR se chce více soustředit na těžbu. Výkonný ředitel NWR Ján Fabián už dříve naznačil, že součástí smlouvy má být taky závazek odebírat určité množství uhlí od OKD.

Prodej OKK ještě musí na valné hromadě schválit akcionáři NWR a musí s ním souhlasit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Těžební firma ale předpokládá, že se podaří obchod vypořádat do 13. prosince. Hodnota transakce je 95 milionů eur. Zisk z prodeje chce přitom do roka společnost investovat především do těžby. 

OKK tvoří v rámci skupiny NWR samostatný segment, má nezávislé vedení, v koksovnách nyní pracuje 732 zaměstnanců. V současné době provozuje jediné zařízení v Ostravě - Koksovnu Svoboda. Koksovna provozuje čtyři koksárenské baterie. 

NWR se dlouhodobě potýká s poklesem cen uhlí, kvůli kterému se propadla do ztráty. Jen v prvním pololetí vykázala společnost ztrátu přes 10 miliard korun. Společnost kvůli ztrátové těžbě chce také uzavřít Důl Paskov na Frýdecko-Místecku. Ročně tady totiž prodělává 1,5 miliardy korun. Těžba v dole, který NWR vlastní prostřednictvím společnosti OKD, by měla skončit na konci roku 2014. Proti tomu je ale vláda v demisi i prezident Zeman. Ti požadují, aby těžba pokračovala minimálně do roku 2016. V Dole Paskov totiž pracuje 3000 lidí.   

Gareth Penny, předseda představenstva NWR:

„Členové představenstva NWR jsou přesvědčeni, že prodej OKK je významným krokem na cestě k efektivnější, štíhlejší a flexibilnější těžební činnosti.“

Zdroj: NWR

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě.

Metalimex a její mateřská společnost MTX CZ jsou české firmy, které obchodují s hliníkovými plechy, mědí, ocelí, železnou rudou, uhlím.