Hasiči přečerpávali Svitavu. V Letovicích se porouchalo stavidlo

Letovice - Hasiči dnes celý den přečerpávali vodu v řece Svitavě. Porouchané stavidlo v Letovicích totiž hrozilo protržením hráze. Sedmnáct tisíc kubíků vody hasiči museli přečerpat tak, aby snížili hladinu vody za hrází. Pokud by se totiž tlak na vzpříčené stavidlo nesnížil, voda by jej mohla protrhnout a rozlít se do polí. O půl šesté večer se jim ale hrozící kalamitu podařilo zažehnat.

V Letovicích zasahovalo sedm hasičských jednotek. Pomocí šestnácti čerpadel se celý den snažili dostat tok Svitavy pod kontrolu. Se situací jim pomáhalo i Povodí Moravy, které regulovalo průtok Svitavy i Křetinky. Na místě pomáhal i hasičský jeřáb. Nakonec se podařilo snížit tok řeky asi o půl metru, hasiči tak mohli zaseknuté stavidlo nadzvednout, aby voda průběžně odtékala.

No comment: Zásah hasičů v Letovicích (zdroj: ČT24)

Hráz je v řece Svitavě postavena kvůli letovické průmyslové firmě Tylex, která vodu ze Svitavy potřebuje k výrobě textilních látek jako je tyl, krajka či záclony. Na závadu stavidla se přišlo dnes krátce před polednem. Pokud by si vzpříčeného stavidla všimli později, mohly vzniknout i škody na majetku. Svitava by totiž mohla vystoupat až k třetímu stupni povodňové aktivity.