Epidemie chřipky přijde nejdříve v listopadu. Lékaři doporučují očkování

Jižní Morava - Období chřipek se blíží a do ordinací jihomoravských lékařů přichází první nemocní. Očkovat se přitom nechá jen každý dvacátý Čech. Lidé se obávají vedlejších účinků i toho, že jim vakcína nemoc nejprve spustí. Podceňované onemocnění přitom může skončit i smrtí.

Každý rok se s příznaky chřipky setká asi pět procent dospělých. Samotnou epidemii respiračních nemocí hygienici očekávají nejdříve v listopadu. Právě před začátkem chřipkové vlny je nejvhodnější doba na preventivní očkování, které ale řada Čechů odmítá. Zatímco v Německu nebo Velké Británii se nechá očkovat až dvacet procent populace, ve Spojených státech je to téměř polovina dospělých. Česká republika zůstává se svými pěti procenty ve spodní části tabulky.

Mezi rizikové skupiny patří nejen osoby se sníženou imunitou, ale také děti. Ročně chřipkou onecmocní každé páté dítě. Život ohrožující je chřipka ale především pro starší a nemocné pacienty. Právě rizikovým skupinám pojišťovny očkování proplácejí. Největší tuzemská pojišťovna nově začala očkování proti chřipce proplácet všem svým klientům. Podobně jako VZP ale například i pojišťovna ministerstva vnitra nyní zvažuje, že vakcínu zaplatí plošně.

Pokud se člověk rozhodne pro očkování proti chřipce, může koupit vakcínu v lékárně asi za 150 korun. I lékaři pak bude muset zaplatit okolo stokoruny za samotnou aplikaci. Většina doktorů má ale vakcínu k dispozici i přímo v ordinaci. Jestliže chce dotyčný očkování proplatit, musí pojišťovně donést účtenku z lékárny nebo od lékaře.

Telefonát Martina Vašíčka (zdroj: ČT24)

Řada lidí se očkování obává, odborníci je přesto ujišťují, že v tuzemsku jsou k dispozici jen tzv. mrtvé vakcíny, po kterých by u dotyčného neměla nemoc propuknout. Očkovací látky proti chřipce se každoročně proměňují, důvodem je i to, že také chřipkové viry mutují. Ačkoliv očkování není stoprocení, dokáže výrazně zmírnit průběh nemoci.

Pacienti s chřipkou mají vysoké horečky, nemoc u nich propuká z plného zdraví, jsou výrazně unavení, bolí je hlava a hrozí komplikace. „Očkování zabrání propuknutí chřipky z 90 procent,“ odhadla účinnost vakcíny Renata Vaverková z Krajské hygienické stanice

Sezona akutních respiračních onemocnění navíc letos na jihu Moravy začala o něco dříve než loni. V tomto týdnu bylo podle hygieniků 1100 nemocných na sto tisíc obyvatel, což je o sto lidí více než loni.

Lékaři očkování doporučují nejen starším nebo obézním lidem, ale i těm, kteří pracují ve velkém kolektivu, například ve zdravotnictví nebo v dopravě.

V boji proti chřipce hraje klíčovou roli také prevence. Odborníci upozorňují na nutnost zdravé výživy a pravidelného pohybu. Výhodu mají také otužilci. Zatímco dříve oblíbené látkové kapesníky už vystřídaly hygieničtější papírové, základní pravidlo zůstává stejné: bez pravidelného mytí rukou jsou nemoci ve výhodě.