Častější kontroly řidičů na drogy: Policisté poznají pervitin i marihuanu

Jižní Morava - Blanenští policisté se tento týden více zaměřili na testování řidičů. Místo alkoholu je ale tentokrát zajímaly drogy. Zda je dotyčný pod vlivem návykových látek dokáží většinou poznat už z chování člověka za volantem. Teprve když mají muži zákona podezření, že by řidič mohl být zdrogovaný, sahají po testeru. Z deseti takto vytipovaných řidičů jich až polovina nakonec opravdu drogu užila.

„Každoročně přibývá řidičů za volantem, kteří jezdí pod vlivem drog. Jedná se o marihuanu, ale ještě častěji o pervitin,“ varovala mluvčí blanenských policistů Iva Šebková. Silniční hlídka zastavila tento týden na Blanensku například řidiče České pošty. Měl pozitivní test na pervitin. Zájem o drogové testování vzrostl kvůli vyšší spotřebě drog i vyšší míře kriminality, kterou pod jejich vlivem lidé spáchali. Jen od začátku roku odhalili na Blanensku a Vyškovsku tolik zdrogovaných řidičů, co za celý loňský rok.

Narozdíl od alkoholu není testování na návykové látky plošné. Vychází až z reakcí řidičů. „Když to člověk dělá denně, tak toho řidiče pozná. Záleží jak komunikuje, jaké má zorničky a podobně,“ popsal podezřelé chování policista Martin Zajíček.

Kromě policistů testují přítomnost drog také dopravci. Používají je například při dopravních nehodách.

Tester na drogy
Zdroj: ČT24

První výsledky přímo na místě jsou pro policisty jen orientační. Pokud přístroj ukáže pozitivní výsledek, musí podezřelý absolvovat odběry v nemocnici. Až ty pak určí definitivní verdikt. „Ještě nikdy mě na drogy netestovali. Je to poprvé a nová zkušenost. Má to ale určitě cenu,“ souhlasně dodal řidič Petr Jandl, jehož dnešní test byl negativní.

Podle policistů jsou zdrogovaní řidiči stejně nebezpeční jako ti opilí. Statistiky navíc ukazují, že často páchají i další trestnou činnost. Při kontrolách tak policisté přímo ve vozidle odhalují drogy nebo zařízení na jejich výrobu.

Vstup Dušana Vrbeckého o testování řidičů (zdroj: ČT24)

Jaké drogy berou v Brně a jaké v Praze?

Podle testování vodohospodářů, kteří z odpadních vod v jednotlivých městech vyhodnocovali uživatele drog, je v Brně nejpopulárnější extáze. Zatímco Pražané holdují spíše kokainu, v Ostravě je oblíbený levnější pervitin.

Sdružení Podané ruce odhaduje, že v Brně je asi dva tisíce závislých, kteří potřebují odbornou pomoc. Rekreačně užívají psychotropní látky až desítky tisíc Brňanů. Podrobné statistické údaje ale v této oblasti neexistují. Nepravidelní uživatelé drog dávají přednost především marihuaně.

Závislost na drogách vzniká po několika měsících užívání. „Není pravda, že by se stále snižoval věk uživatelů drog, to je jen mýtus,“ podotkl vedoucí oddělení kontaktních služeb sdružení Podané ruce Jiří Valnoha. Podle něj se mění pouze typ drog, které lidé berou. „Poslední roky je významný trend braní drog, které jsou prodávané coby hnojiva. Jejich názvy a složení se velmi rychle mění,“ upozornil Valnoha.

Drogový test si může udělat kdokoliv

Testy, které poznají, zda má člověk v těle drogu, jsou dostupné i v lékárnách. Za jednorázový tester kupující zaplatí devadesát až dvě stě korun. „Prodáme tak tři kusy za měsíc. Buď to kupují přímo rodiče, nebo sami mladí lidé okolo dvaceti let,“ popsala zákazníky brněnská lékárnice Petra Zelinková.

Drogy mohou být pro lidský organismus ještě nebezpečnější než alkohol. Tvrdé návykové látky totiž tělo odbourává déle. „Člověk je potom zcela nekritický ke svým schopnostem, myslí si, že uřídí auto třeba ve stodvacetikilometrové rychlosti, zatímco by do té zatáčky měl jet šedesát,“ naznačil možné riziko psychiatr Jiří Pokora.

Téma drogových testů v UvR (zdroj: ČT24)