Kvalifikací na ME prošli čtyři stolní tenisté, Korbel vypadl

Schwechat (Rakousko) - Ze sedmi českých reprezentantů prošli na mistrovství Evropy ve stolním tenisu kvalifikací dvouhry čtyři. Kvarteto Pavel Širuček, Tomáš Konečný, Dana Čechová a Hana Matelová doplnilo v hlavní soutěži Dmitrije Prokopcova, Ivetu Vacenovskou a Renatu Štrbíkovou, kteří kvalifikaci hrát nemuseli. O účast v hlavní soutěži neúspěšně usilovali veterán Petr Korbel, Lubomír Jančařík a Kateřina Pěnkavová.

Dvaačtyřicetiletý Korbel vyhrál ve své skupině jen úvodní zápas s Norem Larsem Rönnebergem. Pak překvapivě nestačil na bronzového medailistu z juniorského mistrovství Evropy v Ostravě Portugalce Joaa Geralda ani na Švéda Mattiase Översja.

Naopak Širuček měl stoprocentní úspěšnost stejně jako Konečný, jenž hrál ve skupině dokonce čtyři zápasy a vždy zvítězil. Na závěr porazil Rumuna Andreie Filimona, přestože prohrával 0:2 na sety a 3:7 ve třetí sadě. „Začal jsem riskovat, hrál jsem vabank. Díky bohu to vyšlo. V závěru šlo jenom o to, abych se neporazil já sám,“ uvedl Konečný na webu České asociace stolního tenisu.

Pětisetovou bitvu, ovšem se špatným koncem, sehrál v boji o postup také Jančařík, jenž podlehl Slovákovi Peteru Šeredovi.

Matelová v přímém duelu o postup zvítězila 3:2 nad Angličankou Kelly Sibleyovou. Čechová zvládla všechna tři utkání ve skupině.

Výsledky mistrovství Evropy ve stolním tenisu

Muži:

Skupina 1: Širuček (ČR) - Kojič (Chorv.) 3:1 (-15, 7, 11, 6).

Skupina 17: Översjo (Nor.) - Korbel (ČR) 3:0 (12, 6, 6).

Skupina 25: Konečný (ČR) - Filimon (Rum.) 3:2 (-9, -9, 8, 9, 6).

Skupina 26: Šereda (SR) - Jančařík (ČR) 3:2 (9, -10, 9, -12, 7).

Ženy:

Skupina 2: Čechová (ČR) - Nevesová (Portug.) 3:0 (6, 8, 2).

Skupina 18: Szymanská (Pol.) - Pěnkavová (ČR) 3:2 (-12, -4, 9, 4, 6).

Skupina 24: Matelová (ČR) - Sibleyová (Angl.) 3:2 (7, -4, -8, 6, 9).