Kontaktní centrum Anabell nabízí pomoc lidem s poruchami příjmu potravy

Ostrava – Ostravští lékaři přijímají stále více pacientů s poruchami příjmu potravy. Zatímco před deseti lety evidovali jeden případ za čtvrtletí, dnes je jich i několik za měsíc. Anorektičky a bulimičky mohou najít pomoc i v Kontaktním centru Anabell, kde jim mohou odborníci poskytnout bezplatné poradenství.

Pacienti trpící mentální anorexií a bulimií drží přísné diety, nebo se přejídají a následně zvrací. Stejným peklem si prošla i zdravotní sestra Dana Starostková. „Není jednoduché přijít a říct, co řeším za problém, že zvracím po jídle,“ vysvětluje paní Starostková, současná vedoucí Kontaktního centra Anabell v Ostravě. Bulimie ji postihla v šestnácti letech a trvala celých třináct let. „Paradoxně mi z toho pomohl alkohol. Snažila jsem se řešit jeden problém a řešila jsem ho dalším extrémem, takže jsem se k tomu dostala do závislosti na alkoholu,“ dodává Dana Starostková.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Podle průzkumu trpí v České republice poruchou příjmu potravy každá patnáctá dívka. „Ony mají svoje vzory, každá chce být modelka, a proto chtějí být štíhlé. Ale občas se to prostě zvrtne a ony ztratí kontrolu nad svojí váhou,“ uvádí primář geriatrie a interny z Městské nemocnice Ostrava Rostislav Sojka. „Pacient má problémy se zažívacím traktem, s metabolismem, s ledvinami, má problémy s pokožkou, vypadávají mu vlasy, zuby, prostě celkově chřadne, a to velice rychle,“ dodává ředitel, Městské nemocnice Ostrava Tomáš Nykel.

O poruchách příjmu potravy na internetu

Kontaktní centrum Anabell vypracovalo brožury, které obsahují konkrétní rady, jak s poruchou příjmu potravy bojovat. Obě jsou volně dostupné na internetu pod názvy Jak se v sobě neztratit a Jak si mohu sám pomoci

Bývalá bulimička Dana Starostková vede v současnosti Kontaktní centrum Anabell, které všem potřebným poskytuje bezplatné poradenství. Nejdůležitější je podle ní nemoc si přiznat. „Já jsem v té době už pět let žila s manželem, který absolutně nic o mé bulimii netušil. Alkohol byl ale viditelný, tam to prasklo velice rychle, ale bulimie se opravdu dala tajit,“ prozrazuje paní Starostková.

V centru Anabell řeší ročně kolem padesáti případů. Zcela vyléčit se podaří asi třetinu pacientů. Další třetina nemoci bohužel podlehne. „Kdyby můj příběh pomohl jednomu člověku, tak má smysl se angažovat a pomocnou ruku podat,“ uzavírá ředitelka Kontaktního centra Dana Starostková.