Některé bonsaje mají nevyčíslitelnou hodnotu, říká pěstitel

Kroměříž - V miniaturní verzi se dá vypěstovat téměř jakýkoliv strom, alespoň to tvrdí Josef Valuch ze Starého Města u Uherského Hradiště. Na kroměřížské výstaviště přivezl v rámci akce Floria sedm desítek bonsají ze své sbírky. Jedná se tak o největší autorskou výstavu bonsají v Evropě.

Barvy podzimu - na ty se Josef Valuch zaměřil, když vybíral exponáty pro výstavu. Předvedou se tak především listnaté stromy, ačkoliv k vidění bude i unikátní sbírka japonských smrků. Sedm desítek stromků je pouze třetina jeho celkové sbírky. Bonsajím se věnuje už 35 let. V průměru jsou stromky staré 100 až 150 let. Jeho nejstarší kousky ale pamatují dvě století.

Slovo bonsai pochází z japonštiny a ve volném překladu znamená strom v misce. Umění bonsají pochází z Číny, kde vzniklo před dvěma tisíci lety a bylo zdokonaleno v Japonsku.
Bonsaje jsou živým obrazem skutečné přírody. Nejedná se o druh stromu, který sám roste v této zakrslé podobě. Bonsai je miniaturní strom vytvořený určitým stylem pěstování z normálních druhů.

Zdroj: Bonsaje.eu

Za své bonsaje získal už nejedno ocenění u nás i v zahraniční. Po kroměřížské výstavě míří Josef Valuch do Francie a do Číny. Sám přiznává, že jde často o neprodejné kusy, ke kterým má osobní vztah. Odmítá proto prozradit jejich cenu. „Některé mají opravdu nevyčíslitelnou hodnotu. Ke starým stromům, které si sami vykopete v horách, snesete si je z výšky a staráte se o ně deset či 15 roků, máte nějaký vztah. Není to prodejní záležitost,“ uvedl Valuch.

Bonsajistické umění má dávnou tradici, před více než dvěma tisíci lety vzniklo v Číně a později se rozšířilo do Japonska, kde bylo výrazem nábožného uctívání přírody. Tehdy lidé věnovali tvarování bonsají mnoho času a tato činnost byla současně meditací, stejně jako meditovali u hotového stromu. Jednalo se však o venkovní bonsaje, které rostly na zahradách. V japonském obydlí se při slavnostních příležitostech vystavila nejkrásnější z venkovních bonsají, ale jen na přechodnou dobu. Postavili ji do zvláštního výklenku zvaného tokonoma. Vedle bonsaje umístili dva předměty – nástěnný obraz (svitek) a další předmět, např. pěkný kámen, malou sošku zvířete nebo člověka, který ladil s bonsají tvarem, barvou apod.

Zdroj: Bonsaje.eu

O pěstování bonsají hovoří Josef Valuch (zdroj: ČT24)

Zatímco v obchodě je běžnou bonsaj možné pořídit i za sto korun, exkluzivní kousky se v Japonsku prodávají za miliony eur.

V tuzemsku funguje i Česká bonsajová asociace, která sdružuje asi 250 členů. O kroměřížskou výstavu je zájem nejen mezi odborníky. V průměru ji navštíví šest tisíc návštěvníků denně. Floria v Kroměříži končí zítra v pět hodin odpoledne.

Kdy a kam na výstavu?

Přehlídka bonsají se koná v rámci podzimní prodejní výstavy Floria v Kroměříži. Brány výstaviště jsou otevřené od 9:00 do 17:00. Plné vstupné je osmdesát korun, děti a senioři zaplatí o dvacet korun méně.