V Ostravě se chystá další protiromský protest radikálů

Ostrava – Extremisté v Ostravě plánují další protiromský pochod, tentokrát 19. října. Poslední akce radikálů skončily potyčkami s policií.

Protest extremistů, spojený s pochodem centrem města měl původně začít u ostravské radnice. Ta má ale na 19. října naplánován den otevřených dveří. „Úřad městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz se proto dnes s oznamovatelkou akce dohodl na jejím přesunu do nedalekých Komenského sadů a na tom, že součástí akce nebude pochod,“ řekla mluvčí obvodu Jana Pondělíčková.

Oficiální název akce je Protest proti rasismu a policejnímu násilí. Pozvánky na internetu ale mluví o „cikánském rasismu“. Organizátoři k chystanému setkání vytvořili i oficiální webové stránky, na nichž instruují účastníky, jak se mají chovat například při policejním zásahu.

Účastníci mítinku krajně pravicové DSSS se střetli s policií
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Následující akce radikálů se bude konat 28. října na Prokešově náměstí. Plánované protesty komplikují situaci ostravskému magistrátu, a to právě kvůli tradičnímu dni otevřených dveří. Ten měl být původně na státní svátek, kvůli demonstraci jej však magistrát o týden přesunul. Opět se však dostal do kolize s akcí radikálů, kteří se i po změně místa akce budou pohybovat jen několik set metrů od radnice.

Pochod DSSS v Duchcově
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Město by chtělo na dni otevřených dveřích vystavit originál 23.000 let staré Petřkovické venuše. „Program připravujeme a situaci konzultujeme s bezpečnostními složkami. Pokud by mělo být i přes avizovanou změnu místa ohroženo zdraví návštěvníků, tak bychom byli nuceni program zrušit bez náhrady," řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Průvod příznivců krajní pravice
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Obě akce radikálů, které se v Ostravě v posledních dvou měsících uskutečnily, skončily střety s policií. Nejprve se koncem srpna radikálové setkali při protiromské demonstraci na Prokešově náměstí v centru města, odkud následně asi tisícovka lidí vyrazila k náměstí Svatopluka Čecha, kde se dopoledne konala akce Romů. Nejvážnější incidenty vznikly na křižovatce ulic Nádražní a Mariánskohorská. Policie zatkla 62 lidí.

Účastníci mítinku krajně pravicové DSSS se střetli s policií
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

V bitku s policií přerostl na konci září i mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti, který se uskutečnil na náměstí v Ostravě - Zábřehu. Asi tisícihlavý dav se pokusil dostat k ubytovně nedaleko náměstí SNP, v níž žijí hlavně Romové.

Účastníci mítinku krajně pravicové DSSS se střetli s policií
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Policie zadržela 21 lidí. Do současnosti policie v souvislosti s oběma akcemi obvinila 16 lidí, například z násilí vůči úřední osobě nebo výtržnictví. Počet obviněných není podle policejní mluvčí konečný.

Při obou akcích vznikly policii či městu statisícové škody, další náklady si vyžádala bezpečnostní opatření.