Zloději ukradli věžičku z poutní kaple na kopci Santon

Tvarožná - Malebná kaplička Panny Marie Sněžné stojí na vrcholku kopce Santon už od roku 1832. Minulý týden z ní ale přes noc zmizela kovová věžička. Klasicistní kaple, která dělá pozadí každoroční bitvě u Slavkova, je tak bez své dominanty.

„Jde o další z případů, který ukazuje, že zloději kovů se nezastaví před ničím. Po pachatelích této neobvyklé krádeže pátráme,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Zlodějům hrozí až tři roky vězení. Jde o dřevěnou konstrukci o průměru asi dvou metrů, kterou pokrývalo asi třicet kilogramů měděného plechu. Škodu správce odhaduje na 150 tisíc korun.

„Nejde jen o ukradený měděný plech, ale i škodu, která vznikla zmizením dřevěné konstrukce. Je nám to líto, protože se o dobrý stav kaple dlouhodobě staráme,“ řekl historik a kronikář Tvarožné František Kopecký. Policisté jsou přesvědčeni, že zloději ke krádeži potřebovali těžkou techniku.

No comment: Kaple je bez měděné báně (zdroj: ČT24)

„Na vrcholu byl dvojramenný kříž a v báni také cenné historické dokumenty. To asi nahradit nepůjde,“ smutně poznamenal starosta Tvarožné Petr Buchta (nez.). Než se obec do opravy kaple pustí, bude muset získat stanovisko památkářů. Stavba je totiž na seznamu památkově chráněných objektů. „Nemáme k tomu žádnou dokumentaci, proto bude možná obtížné v přesném tvaru věž zrekonstruovat,“ poznamenal Buchta.

Vandalové a zloději útočili na kopci i v minulosti. Na vrcholu Santonu byla donedávna instalována kopie francouzského polního kanónu. Před čtyřmi lety musela být ale přenesena na náves obce Tvarožná, aby tak odolala pravidelným útokům vandalů.

Kaple Panny Marie Sněžné

Poutní kaple Panny Marie Sněžné postavená v roce 1832 na základech původní dřevěné kaple prošla roku 1928 velkou opravou. Podle legendy ji francouzští vojáci při bitvě u Slavkova rozebrali, aby materiál použili na stavbu opevnění. Příběh vypráví, že hodili do ohně i dřevěnou sochu Panny Marie, která kapli zdobila. Socha ale neshořela.

Při opravě ve 20. letech minulého století byl do báně pod křížem vložen časový záznam. Jedná se o obdélníkovou stavbu zakončenou kněžištěm s nikou, se stanovou střechou, zakončenou nad vchodem malou dřevěnou věží s makovicí a křížem. Roku 1999 byla při rekonstrukci kaple vyměněna báně z natřeného pozinkovaného plechu za měděnou a byla vybourána zazděná okna.

Zdroj: Obec Tvarožná